Från förlagets hemsida: Året är 1929 och det är marknad i Skoga. Där finns karuseller och radiobilar, sockervadd och karameller, alla möjliga sorters underhållning. Besökarna stormtrivs! Men Leo Berggren som är nybliven poliskonstapel ska snart få att göra, efter att en av slänggungorna rasat i marken tillsammans med gumman som satt i den.

Tre små gummor av Maria Lang kom ut 1963. Det är den femtonde boken i serien om Christer Wijk, men det är en historisk deckare som utspelar sig 1929. Maria Lang är pseudonym för Dagmar Lange, en svensk författare som är mest känd för sina kriminalromaner om Christer Wijk och Puck Bure. Hon debuterade 1949 med Mördaren ljuger inte ensam, och kom ut med minst en bok om året fram till 1990.

Som följare av bloggen vet så har jag ambitionen att samla på mig alla böcker i Maria Langs serie och att läsa allihopa. Det brukar vara perfekt sommarläsning, och under vår traditionsenliga sommarvistelse i Örebro hos svärmor (som också innehöll ett besök till Nora) så plockade jag upp den femtonde boken i serien.

Tre små gummor är en historisk deckare. Som så många andra böcker i den här serien så utspelar den sig i Skoga, men 1929 under en marknad, då de ”vanliga” huvudpersonerna i serien är barn. Den innehåller många bitvis detaljerade beskrivningar av marknaden, dess olika delar, och var i Skoga personerna befinner sig. Trots att vi just varit på en mordvandring i Nora (som är förebilden för Skoga) hade jag svårt att få grepp om var folk befann sig i olika skeden i boken.

Tre små gummor är en ganska charmig berättelse i vissa delar, och Maria Lang behärskar i vanlig ordning hantverket att bygga upp ett persongalleri med flera misstänkta och flera motiv, som gör att man inte omedelbart kan lösa gåtan. Men ändå har jag svårt att ta till mig miljön och karaktärerna, det är som om de inte riktigt fastnar. Kanske jag inte var på rätt humör för en historisk berättelse. Eller så kan jag inte persongalleriet tillräckligt bra för att uppskatta alla referenser och hur man får lära känna generationen ”innan” (som Christer Wijks föräldrar).

Naturligtvis så innebär inte detta att jag ger upp serien, utan genast efteråt så påbörjade jag nästa del. De här böckerna är ändå lättlästa och intressanta tidsdokument. Tre små gummor läste jag ut på en dag.

Omdöme: Historisk deckare om avundsjuka, misstänksamhet och förvecklingar.
Betyg: 3

Förlag: P A Norstedt & Söner
Sidor: 206
Betyg på Goodreads: 3,29 baserat på 42 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 19 juli 2019.