Från Goodreads: Northern California, during the violent end of the 1960s. At the start of summer, a lonely and thoughtful teenager, Evie Boyd, sees a group of girls in the park, and is immediately caught by their freedom, their careless dress, their dangerous aura of abandon. Soon, Evie is in thrall to Suzanne, a mesmerizing older girl, and is drawn into the circle of a soon-to-be infamous cult and the man who is its charismatic leader. Hidden in the hills, their sprawling ranch is eerie and run down, but to Evie, it is exotic, thrilling, charged—a place where she feels desperate to be accepted. As she spends more time away from her mother and the rhythms of her daily life, and as her obsession with Suzanne intensifies, Evie does not realize she is coming closer and closer to unthinkable violence, and to that moment in a girl’s life when everything can go horribly wrong.

The Girls av Emma Cline kom ut 2016. Emma Cline är en prisbelönt amerikansk författare som har skrivit för diverse tidningar, bl.a. The New Yorker. The Girls är hennes debutroman.

När den här boken kom ut så blev den rätt omskriven och hyllad. Jag läste om den då och tyckte det lät som en bok för mig. Jag fick den i julklapp av min mamma det året, men tyvärr så blev den stående oläst. Tills nu när jag ville plocka från högen av böcker som jag sett fram mot att läsa.

The Girls är en välskriven roman med en drömlik stämning och en ständigt obehaglig underliggande ton. Beskrivningen av en tonårig tjejs liv och funderingar är bra, trots (eller tack vare?) att det är mycket man som läsare får tolka och läsa in. Det drömlika återspeglas också i miljöbeskrivningarna. Som läsare får jag tydliga bilder av den amerikanska småstaden och den kaliforniska miljön som jag tycker mig känna igen från min tid och mina resor i USA. Det är som om man befinner sig i värmen och i ett drömlikt overkligt tillstånd. Emma Cline har lyckats med just de delarna. Men ändå så konstaterar jag att det här inte var en bok för mig.

The Girls var en bok som jag hade sett fram mot att läsa men tyvärr levde den inte alls upp till mina förväntningar. Jag tror faktiskt jag hade tyckt mer om den om jag läst den för tjugofem år sedan när jag bodde i USA och var yngre. Min smak har ändrats och The Girls fungerade inte för mig. Det är dock inte lätt att sätta fingret på varför, med tanke på att just beskrivningen av Evie och miljöerna är bra. Men det är som om boken aldrig riktigt lyfter. Man svävar runt i den underliga stämningen, och det känns mer som om saker upprepar sig utan att något egentligen händer. Förrän alldeles på slutet.

Boken har bl.a. blivit omskriven för att den löst baseras på sekten runt Charles Manson och det som ledde fram till morden som medlemmar i sekten utförde. Jag tror att det hade varit en bättre bok om den anknytningen inte funnits, om det helt enkelt hade handlat om att vara en sårbar person och dras in i en sekt, vilket är det egentliga fokuset. Trots att mycket är omgjort så blir det för mycket ”true crime” över det hela, och för spektakulärt.

Jag brukar inte ha något problem numera med att läsa böcker på engelska, det brukar flyta som när jag läser på svenska, men The Girls sätter mitt ordförråd på prov. Egentligen är det nog inte glosorna i sig, utan att meningsbyggnaden är sådan att det inte alltid är enkelt att utläsa vad Emma Cline menar. Det gör läsningen stundvis tung.

Det jag märker när jag ska skriva recensionen är att vissa saker lever kvar i minnet efter läsningen. Som Evies känsla av utanförskap, hur hennes tidigare vän vänder sig emot henne, när hon upptäcker pappans otrohet och en del andra ”scener”. Det är alls inte orealistiskt att dras in på det sättet Evie gör, och på många sätt känner jag med henne, det går inte att döma henne. Så även om betyget inte blir så högt så kommer jag förmodligen att komma ihåg boken ett bra tag till.

Omdöme: Välskrivet om en ung flickas dramatiska öde.
Betyg: 3+

Bloggat om boken har Ms Hisingen. Den svenska översättningen: Enligt O, Ewelinas bokblogg, Fiktiviteter, Bina´s Books, hyllan och Feministbiblioteket

Mer om boken kan du läsa här och här. (på svenska här)
Förlag: Chatto & Windus
Sidor: 355
Betyg på Goodreads: 3,47 baserat på 145 513 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 14 juli 2019.