Från förlagets hemsida: Lugnet har lagt sig på Lilla Karlsö efter turistsäsongen, men septembervädret är vackert och havet ännu varmt efter den långa, heta sommaren.
En grupp studenter tillbringar helgen ensamma på den karga och ensliga ön innan höstterminen tar fart på allvar. Efter en tupplur på stranden vaknar Frida upp på pojkvännens arm och gör en fasansfull upptäckt. Både han och kamraterna är döda. Hon är den enda överlevande. 
Mordet skakar om hela landet och för varje dag som gärningsmannen går fri ökar oron och paniken sprider sig på högskolan. Är någon ute efter att mörda studenter eller råkade ungdomarna bara vara på fel plats vid fel tillfälle?
Kommissarie Knutas tampas med fallet samtidigt som hans eget liv tar en ny oväntad och dramatisk vändning.

Jag ser dig av Mari Jungstedt kom ut 4 juni 2019. Mari Jungstedt är en svensk författare som debuterade 2003 med Den du inte ser, den första boken i serien om Anders Knutas och hans kollegor. Hennes böcker har sålt i över fyra miljoner exemplar i Sverige, och har getts ut i ett tjugotal länder. Jag ser dig är den femtonde boken i serien.

Mari Jungstedts serie är bra sommarläsning, så jag lånade den här av en vän. Efter ett par sidor så insåg jag att jag inte läst boken innan (Ett mörker mitt ibland oss) så det gjorde jag först. Direkt därefter så plockade jag upp Jag ser dig igen.

Jag ser dig är en välskriven deckare med bra uppbyggt mysterium. Det finns någonting tryggt och välkänt med att läsa den här serien. Jag gillar att det finns en balans mellan det mysterium som poliserna undersöker och de välkända återkommande karaktärerna. En stor del av berättelsen har anknytning till Uppsala Universitets Campus Gotland, och det tycker jag är extra underhållande och intressant, eftersom det är den världen jag arbetar i.

Miljön är som alltid den välkända Gotland, men vad jag kan komma ihåg så har inte Campus Gotland förekommit tidigare. Jag blir nyfiken på hur lokalerna ser ut, och hur det är att läsa där. Det känns nytt och fräscht som miljö. En sak var jag tvungen att kolla upp eftersom jag undrade över att de studenterna som förekommer i boken läser på juristlinjen. Eftersom vi nyligen just kollat på vilka orter juristlinjen finns blev jag förbryllad, men det var som jag trodde att det finns i alla fall idag inget intag på juristutbildningen på Gotland. Nu har inte det någon större betydelse för berättelsen så det var inget som störde läsningen.

De återkommande karaktärerna är välkända, och även i den här boken känns Knutas trött och uttjatad som karaktär. Jag ser dig innehåller en hel del redogörelser för personernas bakgrund, t.ex. Karins traumatiska upplevelse som tonåring. Men även om jag läst alla böckerna och känner till historien blir det inte väldigt störande eftersom det vävs in bra i berättelsen.

Den här sommaren fick jag läsa två i den här serien på raken, och de var såpass bra att jag definitivt kommer att hålla utkik efter nästa. För med slutet här så tror jag det blir en till…

Omdöme: Välskriven sommardeckare med universitetsanknytning
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Läsa & Lyssna, Kapprakt och Mysterierna

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor: 297
Betyg på Goodreads: 3,39 baserat på 69 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän
Utläst 9 juli 2019