Från förlagets hemsida: Under kappseglingen Gotland runt blåser det upp till rytande storm och en av de favorittippade båtarna tvingas söka sig mot land. I strandkanten upptäcker besättningen en död man med munkavle och bakbundna händer. 
Offret identifieras som Tobias Ström som driver en populär krog på Sudret. Vem ville honom så illa? Kommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson brottas med egna relationsproblem samtidigt som de kastas in i en ny mördarjakt. In i mörkret mitt ibland oss.

Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt kom ut 1 juni 2018. Mari Jungstedt är en svensk författare som debuterade 2003 med Den du inte ser, den första boken i serien om Anders Knutas och hans kollegor. Hennes böcker har sålt i över fyra miljoner exemplar i Sverige, och har getts ut i ett tjugotal länder. Ett mörker mitt ibland oss är den fjortonde boken i serien.

Jag hade lånat årets deckare av Mari Jungstedt i den här serien och började läsa den. Efter några sidor så började jag undra vad jag missat, och insåg såsmåningom att jag inte läst den som kom förra året. Mycket underligt eftersom jag följer den här serien och har läst alla tidigare, men snabbt åtgärdat, då jag fick låna den också!

Ett mörker mitt ibland oss är en bra och välkomponerad deckare. Mari Jungstedt blandar alltid ett aktuellt tema med sin deckarintrig, och så även denna gång. Det är obehagligt aktuellt med främlingsfientlighet och det hat som nu anses normalt och rumsrent i samhället. Jag tycker Ett mörker mitt ibland oss är mycket välskriven och en av Mari Jungstedts bästa i serien.

I Ett mörker mitt ibland oss så ligger mer fokus på de karaktärerna som är specifika för berättelsen än på de återkommande poliserna och journalisterna. De nya karaktärerna flyter in bra i berättelsen och är skrämmande på flera sätt. Däremot känns Knutas väldigt gammal, trött och uttjatad. Hans velande med Karin är bara tröttsamt, och hur hon kan vara så fäst vid honom känns stundvis obegripligt.

Böckerna i den här serien är uppbyggda enligt ett känt mönster och är inte direkt unika. Samtidigt är de oftast just välkomponerade, och det välbekanta tjänar som grund till det mer obehagliga.

Mari Jungstedts böcker är alltid bra sommarläsning, och så även Ett mörker mitt ibland oss. Jag sträckläste den på kort tid under semestern. Genast efter jag hade läst den så tog jag mig an hennes senaste.

Omdöme: Välkomponerad deckare med obehagligt aktuellt tema.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Crimegarden och och dagarna går

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor: 311
Betyg på Goodreads: 3,27 baserat på 255 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän
Utläst 9 juli 2019