Kan innehålla spoilers.
Från webben: Noen ganger er det for mye som må skjules! Fortielsen starter der megasuksessen Monster slapp. Cecilie Hopen er i Drammen for å finne ut hva som har skjedd med samboeren Bernhard. Har han forsvunnet frivillig, eller har det skjedd noe kriminelt? Når drammenspolitiet ikke vil hjelpe Cecilie i jakten på svar, kommer Ole Vik for å hjelpe til. De vikles inn i et nettverk av grov menneskehandel og prostitusjon, og alt snører seg til når Cecilie blir fengslet mistenkt for drap

Fortielsen av Jørgen Jæger kom ut 2016. Jørgen Jæger är en norsk författare som debuterade 2003 med Skyggejakten, den första i serien om länsman Ole Vik och hans kollegor. Jørgen Jæger har arbetat med försäljning och administration och innan han blev författare på heltid skrev han kriminalnoveller i veckotidningar. Fortielsen är den nionde boken i serien om Ole Vik.

När vi var i Trondheim sommaren 2016 köpte jag den omtalade boken Monster, som är den åttonde boken i den här serien. Ja, jag gick ifrån min princip att börja med första boken… Jag gillade den såpass att jag inhandlade Fortielsen förra året i Kristiansand. När vi nu skulle igen till Trondheim fick den följa med som lektyr på resan.

Fortielsen är en lättläst krim med bra tempo. Karaktärerna i den här serien är väl beskrivna och känns verkliga, och vardagliga. De har problem, men i alla fall huvudkaraktärerna är i grunden kloka och sunda. Jag har lite svårt att först komma in i boken, men när jag ägnar den lite mer tid (på en längre tågresa) så går den snabbt att läsa. Jørgen Jæger är bra på att bygga en berättelse som flyter och att ge läsaren tydliga bilder av vad som händer. Den här serien skulle passa att filmatisera!

En fördel med den här serien är att det är professionellt polisarbete i grunden. Visserligen har Ole Vik nu fått egen firma och agerar egentligen inte som polis. Men arbetssättet de har känns i huvudsak rätt, i alla fall till skillnad från i en hel del andra kriminalromaner. Mysteriet är OK, men är inte huvudsaken till att jag läser boken. Det är samhällsaktuellt och intressant, men blir stundvis lite för mycket byggt på schabloner.

Fortielsen är en direkt fortsättning på Monster, och redan när man läser beskrivningen av boken så inser man att den kommer att handla om något som är personligt för en av de återkommande karaktärerna, Cecilie Hopen. Det är något som jag inte är så förtjust i när det gäller deckare, att många författare låter någon av huvudpersonerna vara personligt berörd. Jag har svårt att köpa sammanträffandena i historien. Det gör att mitt helhetsintryck av Fortielsen är lägre än den av Monster.

Monster kom ut på svenska förra året. Jag har inte sett något om att Fortielsen är eller ska översättas. För egen del så har jag redan inhandlat nästa del i serien, Guden

Omdöme: Lättläst norsk krim om att allt inte är vad det ser ut på ytan
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Bokbloggeir, I bokhylla och My Criminal Mind

Mer om boken kan du läsa här 
Förlag: Juritzen
Sidor: 459
Betyg på Goodreads: 4,01 baserat på 6 085 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare.
Utläst 30 juni 2019.