Från förlagets hemsida: ‘Her name is Sammy Went. This photo was taken on her second birthday. Three days later she was gone.’
On a break between teaching photography classes in Melbourne, Kim Leamy is approached by a stranger investigating the disappearance of a little girl from her Kentucky home twenty-eight years earlier. He believes Kim is that girl.
At first she brushes it off, but when Kim scratches the surface of her family history in Australia, questions arise that aren’t easily answered. To find the truth, she must travel to Sammy’s home of Manson, Kentucky, and into a dark past. As the mystery of Sammy’s disappearance unravels and the town’s secrets are revealed, this superb novel builds towards an electrifying climax.

The Nowhere Child av Christian White kom ut i juni 2018 i Australien. Harper Collins utgåva kom i januari 2019. Christian White är en australiensisk författare och manusförfattare som debuterar med The Nowhere Child.

När vi var på snabbvisit i Uppsala passade vi som vanligt på att kika in på stans bästa bokhandel: English Bookshop. Den är som en del av himmelriket! På bordet bland nya thrillers/mystery så hittade jag The Nowhere Child. Bara ordet ”australiensiskt” lockade mig, och jag läste den första sidan i boken och bestämde mig för att unna mig ett spontanköp.

The Nowhere Child är en välskriven och spännande psykologisk thriller. På sätt och viss är det en välkänd och traditionell berättelse om en vanligt förekommande fruktansvärd händelse i thrillergenren: Ett litet barn som försvinner spårlöst från sitt hem. Men ändå så lyckas Christian White med att göra en alldeles egen ”twist” på berättelsen, och den är inte alls traditionell. Berättandet är rappt men också känslosamt, och såväl karaktärer som miljöer gör The Nowhere Child läsvärd.

Karaktärsteckningarna i The Nowhere Child är bra och karaktärerna kommer nära inpå. I synnerhet lär man känna Kim, och jag tycker hennes känslomässiga turbulens och inre konflikt kommer fram väl. Kanske den kunde varit ännu mer dramatisk i relation till mamman. Det är som om Kim inte riktigt till fullo vill ifrågasätta sin relation till sin nyligen avlidna mamma. Att ha två tidslinjer i berättelsen, en nutid och en dåtid, är vanligare än jag ens orkar analysera, men det fungerar i The Nowhere Child för att hålla tempot i berättelsen. Dessutom är karaktärerna i bägge tidslinjerna intressanta. De är komplexa, inte ensidigt goda eller onda, utan högst realistiska.

En avgörande faktor till att jag köpte The Nowhere Child var att det var en australiensisk bok. Jag fick intrycket av att den skulle utspela sig i Australien, och det var det jag var mest besviken över. Kim tar sig rätt snart till USA, och stora delar av berättelsen utspelar sig i Kentucky. Eftersom det är en del av USA som jag ändå känner rätt väl så uppskattar jag ändå miljöbeskrivningarna. Men Australien hade varit ännu bättre…

Mysteriet om vad som hänt Sammy är väl konstruerat, och svår att ”gissa” hur den ska utveckla sig. Det är en mörk ton genom hela berättelsen, vilket jag gillar.

Det ska bli intressant att se om den här boken plockas upp av något svenskt förlag. På norska står den som kommande under titeln Tre dager senere var hun borte. Jag kommer i alla fall att hålla utkik efter fler böcker från Christian White.

Omdöme: Välskrivet om en ung flickas dramatiska öde.
Betyg: 4

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Harper Collins
Sidor: 362
Betyg på Goodreads: 4,01 baserat på 6 085 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt i Uppsala
Utläst 24 juni 2019.