Från förlagets hemsida: Advokaten Martin Benner älskar antikviteter. När hans vän Henry dör, får han ett erbjudande han inte kan motstå: att överta Henrys andel i en antikhandel i New York. Men lyckan blir kortvarig. Martin blir uppsökt av en man som hävdar att Henry inte alls dog av sin sjukdom, utan blev mördad. Samtidigt märker Martin att han är övervakad. Någon smyger kring hans hus på natten och lämnar avtryck i snön.
Snart tvingas Martin in i en febrig jakt på sanningen om Henry. Sökandet leder honom till en kyrka med för mycket makt och en antikhandel med dunkla affärsmetoder. Martin får allt svårare att skilja sanning från lögn och vän från fiende.
Vem var egentligen Henry Schiller? Och vad hände den dagen han dog?

Henrys hemlighet av Kristina Ohlsson kom ut i juni 2019. Det är den tredje delen i serien om Martin Benner. Kristina Ohlsson är en svensk författare som tidigare arbetade som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och är utbildad statsvetare. Hon debuterade som författare 2009 med Askungar, den första i serien om Fredrika Bergman och Alex Recht. Den första delen i serien om Martin Benner, Lotus blues, kom ut 2014. Den andra delen, Mios blues, kom ut 2015.

Kristina Ohlsson är en av mina favoriter bland svenska deckarförfattare, och jag har läst alla hennes böcker för vuxna. Jag har läst både Lotus blues och Mios blues tidigare, och trodde att det bara skulle bli två böcker i serien om Martin Benner. Så snart jag såg att Kristina Ohlsson skulle komma med en ny bok så blev jag glatt överraskad, och ännu gladare blev jag när förlaget kunde tänka sig att skicka ett exemplar.

Henrys hemlighet är en mycket välskriven hårdkokt deckare. Kristina Ohlsson har en förmåga att skriva på ett sådant sätt att det avspeglar huvudkaraktärernas personlighet och ger dem en egen röst. Hon har ett alldeles eget sätt att skriva, och antingen passar det eller inte. ”Hårdkokt” är inte min favoritdel av deckargenren, men i Kristina Ohlssons händer så funkar det alldeles utmärkt tack vare hennes sätt att skriva. Jag drogs med i berättelsen och kunde inte släppa boken. Trots att den vid första anblick såg ut som en tegelsten så slukade jag den.

När jag skrev om min upplevelse av de två tidigare delarna i serien om Martin Benner så använde jag just begreppet ”hårdkokt”. Henrys hemlighet är det också, men i ärlighetens namn inte fullt i samma utsträckning. Det har smugit sig in något mer i berättelsen, en annan sida av Martin Benner. Eller så har han formats av de tidigare dramatiska upplevelserna. I Henrys hemlighet framstår han som betydligt mer godhjärtad, och behandlar inte sin omgivning fullt lika illa. Framförallt så genomsyras berättelsen av hans oreserverade kärlek till systerdottern Belle på ett sätt som gör honom mer sympatisk och mänsklig. Det blir både en akilleshäl och en styrka. Till min förvåning så inser jag att jag faktiskt gillar Martin Benner.

Historien som berättas i Henrys hemlighet är inte enkel och rak, utan vindlar med många trådar. Jag har förstått att en del tycker den är för komplicerad, men jag har inga problem att följa den. Även om den innehåller många komponenter så lyckas Kristina Ohlsson på ett skickligt sätt få ihop det på slutet. Jag gillar både delarna i berättelsen och rollerna som karaktärerna får spela. Alla karaktärer är bifigurer till Martin Benner kring vilket allt snurrar.

En sak funderade jag över. I verkligheten skulle jag knappas tro att någon skulle ta sig tid att i en dramatisk och hotfull situation berätta om sina bevekelsegrunder. I Henrys hemlighet slukade jag det utan betänkligheter där det förekommer, det är först i efterhand jag funderar på just det vanliga draget i både litteratur och film. Det säger något om hur uppslukad jag blev.

Jag är helt säker på att jag kommer att kasta mig över nästa bok (för vuxna) av Kristina Ohlsson. Oavsett huvudperson och genre. Men först ska jag lyssna på henne på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i höst.

Omdöme: Välskriven hårdkokt deckare med en vindlande historia.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Kapprakt och Romeo and Juliet

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Piratförlaget
Sidor: 468
Betyg på Goodreads: 3,95 baserat på 20 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 20 juni 2019.