Från förlagets hemsida: Utanför Islands södra kust ligger den isolerade ön Elliðaey. En plats känd för sin vackra, oförlåtande terräng – och där det är lätt att försvinna… 
När en grupp vänner reser till ön för att tillbringa tid tillsammans i en jaktstuga och en av dem aldrig återvänder, hamnar utredningen på Hulda Hermanns­ dóttirs bord. Hulda befinner sig på toppen av sin karriär och är fast besluten att lösa mysteriet. Kan det finnas en koppling till mordet på en ung kvinna tio år tidigare ute på Västfjordarna? Rör sig en mördare runt landets karga utposter? Hulda påbörjar en resa för att avslöja öns isande hemligheter.
Hon måste söka sanningen i det mörka landskapet – samtidigt som hon hemsöks av händelser i sitt eget förflutna

Ön av Ragnar Jónasson kom ut 25 maj 2019. I original heter den Drungi och kom ut 2016. Ragnar Jónasson är en prisbelönt isländsk författare som debuterade 2009 med Fölsk nóta, den första i en serie Dark Iceland. Ön är hans åttonde bok och den andra i serien Hidden Iceland om Hulda Hermannsdóttir. Hans böcker har sålts till 23 länder och han är en av grundarna till den isländska deckarfestivalen Iceland Noir.

Jag läste Mörkret förra året när den kom på svenska och gillade den mycket. Ragnar Jónasson besökte också Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall förra året och var intressant att lyssna på. Jag blev glad när jag också fick möjlighet att läsa Ön.

Ön är en bra och välskriven deckare. Läsningen flyter obehindrat och det känns som ett nöje varje gång jag får plocka upp boken och läsa vidare. Det är ingen bladvändare där man sitter med andan i halsen och hetsläser, men det är en bra beskrivning av polisarbete med en psykologisk spänning. Jag gillar verkligen upplägget på serien, där den första boken alltså utspelar sig sist kronologiskt i berättelsen om Hulda. Det är otroligt skickligt gjort och det är fascinerande att Ragnar Jónasson får ihop trådarna. Under läsningen av Ön plockar jag då och då fram första delen, Mörkret, för att kolla ”vad sas som det här”.

Karaktärerna i Ön är bra beskrivna och intressanta. I synnerhet tycker jag Hulda är intressant, och jag hade gärna läst ännu mer om henne. Trots att Mörkret utspelar sig efter Ön så får man här som läsare annan och ny information om Hulda, och vissa saker som var ytligt beskrivna då får sin förklaring här.

Det finns något fascinerande med deckare som utspelar sig på öar, som Shetlandsöarna, Färörarna, Hebriderna och i det här fallet Island. Miljöbeskrivningarna är bra och jag blir riktigt lockad att besöka Island, och då även utanför Reykjavik. Fast Ön där boken utspelar sig verkar inte vara något för höjdrädda…

Ön innehåller mer av den psykologiska spänningen än något thrillertempo. Själva mysteriet är inte så spännande, men relationerna och de underliggande känslorna ger en spänning i berättelsen. Jag ser fram mot att läsa nästa del i serien, som på engelska heter The Mist.

Omdöme: Välskriven isländsk deckare med starka miljöskildringar
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Fru E:s böcker

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Modernista
Originaltitel: Drungi
Översättare: Arvid Nordh
Sidor: 300
Betyg på Goodreads: 3,75 baserat på 609 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 16 juni 2019.