Som tur är så fortsätter Johannas deckarhörna 2019 med sin serie hon kallar Veckans topplista. Det är nu ett stående inlägg på tisdagar här på bloggen och på många andra bloggar. Häng på vetja!

Vecka 20 är temat: Biografier

Biografier är en genre jag gärna skulle vilja gilla, men det är inte många biografier jag läst och gillat. Vet inte om det beror på genren, eller om jag inte hittat kriterierna för när jag gillar en biografi. Av personliga skäl så önskar jag att jag tyckt bättre om genren.

Här kommer fyra som jag gillat, och så en bok som handlar om biografier och som betyder extra mycket för mig.

  1. Varför vara lycklig när du kan vara normalav Jeanette Winterson. Skakande berättelse om en flicka som söker sin identitet i en starkt religiös miljö. Bokens titel är ett citat från författarens adoptivmamma.
  2. Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg. En fantastiskt fin personlig skildring av hur författarens pappa Åke blir Ann-Christine. Håller på att filmatiseras med Rolf Lassgård i huvudrollen.
  3. Assisted av John Stockton. En självbiografi av en av de mer framgångsrika basketspelarna i USA. Han innehar rekordet för ”assists” i NBA, därav titeln.
  4. Ett kort ögonblick på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg. Kanske inte en traditionell biografi, men författaren bygger sin historia om sin pappa utifrån ”minnesskärvor” på ett ödmjukt sätt. Skakande läsning.
  5. The Art of Biography in Antiquity av Tomas Hägg. Redan de gamla grekerna…. Ja, biografier som genre har gamla anor. Den här boken handlar om biografier i antiken. Författaren är min pappa, och han höll på att slutföra den här när han gick bort 2011, så den är utgiven postumt. Det här var hans forskningsområde och jag önskar därför att jag förstått mig på genren bättre!