Från förlagets hemsida: Idrettsikonet Sonja Nordstrøm (50) dukker aldri opp til lanseringen av sin omstridte selvbiografi. Men da kjendisbloggeren Emma Ramm (24) oppsøker Nordstrøms hjem senere samme dag, gjør hun oppdagelser som tyder på at Nordstrøm ikke har forsvunnet av egen, fri vilje. Emma kontakter politiet, som straks iverksetter etterforskning. Den blir ledet av politiførstebetjent Alexander Blix (45), som fremdeles sliter med ettervirkningene av en gisselsituasjon nitten år tidligere, der han var tvunget til å skyte og drepe faren til en fem år gammel jente. Fortidens spøkelser blir for alvor vekket til live når han igjen må forholde seg til Emma, jenta han reddet.
Samtidig vokser forsvinningsmysteriet i omfang. Spor etter Nordstrøm dukker opp på ulike steder og til tidspunkt som virker å være nøye utvalgt av en mann med en plan. Fra hver sin side forsøker Blix og Ramm å stoppe en metodisk og nådeløs drapsmann som har utviklet en glupsk appetitt på dramatikk. Han ønsker oppmerksomhet.
Og han har bare så vidt begynt.

Nullpunkt av Jørn Lier Horst och Thomas Enger kom ut 2018. Thomas Enger är en norsk författare och journalist som debuterade 2009 med Skinndød, den första i serien om Henning Juul som omfattar fem böcker. Han har även gett ut ungdomsböcker. Jørn Lier Horst är en norsk prisbelönt författare och dramatiker. Han debuterade med Nøkkelvitnet 2004, den första i serien om William Wisting, och har även gett ut böcker för barn och ungdom. Nullpunkt är deras första gemensamma bok.

Jag har läst böcker av såväl Jørn Lier Horst som Thomas Enger, och redan förra året när jag såg Nullpunkt blev jag lockad att läsa den. Nu när vi var i Norge över påsk fanns den i pocket så då kunde jag inte motstå.

Nullpunkt är en bra thriller med fartfylld action från början till slut. Den är välskriven och lättläst, med ett rakt språk som är effektivt i att förmedla spänning, utan att någonsin bli banalt. Även om de två författarna är bra var för sig, så känns det som att de lyft fram det bästa hos sig genom att arbeta tillsammans. Det är en klassisk deckare på många sätt i sin uppbyggnad men är ändå modern. Och underhållande.

Jag gillar de två huvudkaraktärerna Emma och Blix (varför använder man förnamnet på kvinnan och efternamnet på mannen?), de känns verkliga och intressanta att läsa om. De kanske inte alltid beter sig logiskt, men inte mer än vem som helst.  En journalist och en polis, precis som författarna. Jag skulle gärna läsa mer om dem, och hoppas på en fortsättning.

Beroende på vad man är ute efter kan man tycka att Nullpunkt då och då är ”för mycket” vad gäller spänningsmomentet. Ibland är det som författarna inte kunnat begränsa sig i händelseförloppet. Är man ute efter en realistisk deckare, är Nullpunkt inte det första valet. Samtidigt så är den så skickligt uppbyggd att jag helt dras med utan att fundera så mycket över det realistiska, vilket säger en hel del.

Jag hoppas den här blir översatt till svenska så fler får läsa den. Jag tror också den skulle passa utmärkt som film. Oavsett detta så hoppas jag få läsa mer av duon Horst/Enger.

Omdöme: Fartfylld action från början till slut
Betyg: 4

Bloggat om boken har Bjørnebok och Tine sin blogg

Mer om boken kan du läsa här 
Förlag: Capitana
Sidor: 431
Betyg på Goodreads: 3,98 baserat på 148 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt i Norge
Utläst 26 april 2019.