Mørke hjerter av Hanne Kristin Rohde

Från Goodreads: Den unge juristen Wilma har nettopp begynt i jobben som leder i Seksjon for Volds- og seksualforbrytelser. Hun er stappfull av entusiasme og pågangsmot, og møter opp hundre prosent motivert for innsats.En serieovergriper herjer i Oslos gater, og Wilma og hennes kolleger kastes rett ut i etterforskningen. Det blir en kamp mot klokken: Når vil han slå til igjen? Samtidig meldes tre unge, georgiske jenter savnet over hele Europa. Det skal vise seg at sakene har mer til felles enn starten av etterforskningen gir inntrykk av.

Mørke hjerter av Hanne Kristin Rohde kom ut 2014. Hanne Kristin Rohde är utbildad jurist som har arbetat som ledare vid Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Hon debuterade 2011 med barnboken  Kråka som hadde høydeskrekk. Mørke hjerter är hennes första deckare, och den första i serien om Wilma Lind, i vilken det nu kommit ut fyra böcker.

När jag är i Norge brukar jag alltid kika på norsk krim, och se om det finns någon serie som ser intressant ut som jag inte provat. Förra sommaren när vi var i Norge så hittade jag flera böcker. En av dem var Mørke hjerter som är den första i en serie som jag inte hade läst tidigare.

Mørke hjerter är en lättläst norsk krim. Jag läser mycket på norska, och ofta flyter det på bra men ibland inte. När jag läste Mørke hjerter så kunde jag t.o.m. stundvis glömma bort att jag inte läste på svenska. Men tyvärr så tycker jag inte att språket är speciellt bra, det finns en hel del som en lektör eller redaktör kunnat slipa bort. Mørke hjerter är en polisroman och det märks att Hanne Kristin Rohde är väl bekant med miljön och efterforskningsmetoderna, det känns realistiskt och välgrundat.

En stor del av historien utspelar sig i polishuset, och det återkommande temat är relationerna inom gruppen. I synnerhet är det Wilmas relation till en chef, som tecknas som en person med härskartekniker som är något i särklass. Överhuvudtaget så är arbetsmiljön minst sagt dålig, och Wilma lider av det. Hemmiljön är heller inte mycket att hurra över, och Wilma och hennes man är helt oförmögna att kommunicera. Stundvis så tycker jag de här två dragen tar över berättelsen för mycket, så att själva mysteriet helt tappar fart, och dessutom irriterar jag mig på Wilma och hennes velande. Däremot finns det en del av bikaraktärerna som är intressanta och som jag hade velat veta mer om.

Ett annat problem med Mørke hjerter är den stundvis enorma detaljgraden som stör mig. Samtidigt så luras jag av det för plötsligt så nämns inte alls saker som sägs – först efteråt förstår man att de pratat om det. Det gör vissa delar av vad som händer obegripligt.

Mitt intryck är att Hanne Kristin Rohde har god sakkunskap och jag kan tycka det är synd att kunskapen om själva utredandet och fallen inte får ta mer plats. Kanske det blir bättre i senare böcker i serien. Mørke hjerter är ingen historia som lever sig kvar hos mig.

Omdöme: Lättläst norsk krim med varierande detaljgrad.
Betyg: 3-

Bloggat om boken har Bokbloggeir, och Artemisias verden

Mer om boken kan du läsa här 
Förlag: Kagge
Sidor: 352
Betyg på Goodreads: 3,10 baserat på 124 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 13 april 2019.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.