Från förlagets hemsida: Viktor Berger har bara ett år kvar till frigivning från Hall. Ett nytt liv tillsammans med flickvännen Mira finns äntligen inom räckhåll. Men tillvaron rasar när han blir utsatt för utpressning, och Mira, som inte vet något om den, kan bara handfallen se på när han sätter hela deras framtid på spel.
Kriminalinspektör Johan Rokka förstår snart att mordet på rastplatsen har kopplingar till Stockholms undre värld, den värld han en gång lämnade. Rokka kallas till huvudstaden för att bistå polisen i utredningen, och det blir hans tuffaste och mest personliga fall hittills. För den här mördaren glömmer aldrig en oförrätt, och tar till alla medel för att röja sina fiender ur vägen.

Förrädaren av Gabriella Ullberg Westin kom ut 16 april 2019. Gabriella Ullberg Westin är en svensk författare som debuterade 2014 med Ensamfjäril, den första boken i serien Morden i Hudiksvall. Hennes böcker ges idag ut i sex länder. Förrädaren är en den femte delen i serien Morden i Hudiksvall. Historien i Förrädaren är baserad på ett samarbete mellan Gabriella Ullberg Westin och den före detta kriminelle Johan Viktor.

Gabriella Ullberg Westins serie om Johan Rokka har jag följt från början, och av flera skäl är det en serie jag tycker om. Därför är det en höjdpunkt varje år när en ny bok kommer. Så snart det stod klart att Förrädaren var på gång 2019 åkte den upp på läslistan och när den landade här hemma fick den prioritet i läsningen.

Förrädaren är en mycket välskriven och spännande bladvändare. Att läsa en deckare av Gabriella Ullberg Westin är på många sätt att ”komma hem” för mig. Jag kan luta mig tillbaka, ryckas med av drivet i berättelsen och upplägget, samtidigt som jag får kika in i  de välkända huvudkaraktärernas liv och se hur de utvecklas. Det är den sorts deckare jag kan njuta av att läsa, som blir avkoppling från en stressad vardag. Förrädaren läste jag ut på två dagar av mer eller mindre sträckläsning.

Förrädaren är på ett visst sätt grotesk. Inte i samma utsträckning som den förra boken i serien, Slaktaren, men det finns några starka scener. Bilden av situationen i svenska fängelser är skakande, och vad jag förstår så är vissa av just de scenerna baserade på Johan Viktors erfarenheter.

Tidigare böcker i serien har i huvudsak utspelat sig i Hudiksvall, vilket hela tiden varit är ett plus för mig. Förrädaren utspelar sig i huvudsak i Stockholm, och även om jag känner till staden i viss utsträckning, så blir det inte samma starka miljöupplevelse för mig personligen. För någon som har starkare relation till Stockholm kan det säkert bli tvärtom. Jag tycker om karaktärerna i den här serien och tycker de har utvecklas. I och med att Johan Rokka här återvänder till en miljö som han vistats i innan serien började så saknas dynamiken med karaktärerna i Hudiksvall. I synnerhet så saknar jag Janna. Dessutom gillar jag inte vad miljön gör med Johan och hur han agerar. Däremot så tycker jag om hur Viktor tecknas, hur hans tankar och reflektioner visar på hur komplex hans situation är.

Självklart så ser jag fram mot ytterligare böcker i den här serien, för jag hoppas det blir fler! Har ni inte börjat läsa serien är det hög tid.

Omdöme: Välskriven bladvändare om kriminalitet, storhetsvansinne och möjligheter att börja om.
Betyg: 4

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: Harper Collins
Sidor: 327
Betyg på Goodreads: 4,00 baserat på 4 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 15 april 2019.