Från Goodreads: France, 1939
In the quiet village of Carriveau, Vianne Mauriac says goodbye to her husband, Antoine, as he heads for the Front. She doesn’t believe that the Nazis will invade France…but invade they do, in droves of marching soldiers, in caravans of trucks and tanks, in planes that fill the skies and drop bombs upon the innocent. When France is overrun, Vianne is forced to take an enemy into her house, and suddenly her every move is watched; her life and her child’s life is at constant risk. Without food or money or hope, as danger escalates around her, she must make one terrible choice after another. 
Vianne’s sister, Isabelle, is a rebellious eighteen-year-old girl, searching for purpose with all the reckless passion of youth. While thousands of Parisians march into the unknown terrors of war, she meets the compelling and mysterious Gäetan, a partisan who believes the French can fight the Nazis from within France, and she falls in love as only the young can…completely. When he betrays her, Isabelle races headlong into danger and joins the Resistance, never looking back or giving a thought to the real–and deadly–consequences.

The Nightingale av Kristin Hannah kom ut 2015. På svenska kom den ut 2017 under titeln Näktergalen. Kristin Hannah är en amerikansk prisvinnande författare som kommit ut med 23 böcker. Hon debuterade 1991 med A Handful of Heaven. The Nightingale, som är hennes 22 bok, har vunnit flera utmärkelser, översatts till 43 språk och ska filmatiseras.

Kristin Hannah är en författare som jag sett nämnas på en del bloggar. Maken köpte The Nightingale när vi var i USA, och gillade den så mycket att den hamnade i Makeutmaningen. Det blev april månads bok i år.

The Nightingale är en välskriven och intressant berättelse. Den har ett starkt fokus på kvinnors vänskap och band mellan syskon och föräldrar. Jag tror det är en berättelse som främst lämpar sig för obruten läsning, då man kan fokusera, som på lov eller helger. Det tog ett bra tag för mig att komma in i berättelsen, men jag tror mer det berodde på för lite lästid (och för mycket jobb) än själva boken. Ibland kändes The Nightingale väldigt lång, men den var ändå lättläst när jag fokuserade på läsningen. De sista 2-300 sidorna läste jag intensivt under en helg och då grep berättelsen tag starkt. Betygsmässigt gick den från 4 till 5- på slutet (vilket gör att slutbetyget blir 4+). Slutet var oerhört starkt och jag satt med tårarna i ögonen mer än en gång.

Berättelsen i The Nightingale är omfattande, både i antal sidor och i händelseförloppet. Kristin Hannah har valt att ta upp många av de hemskheter som utspelade sig under andra världskriget. Fokus är kvinnors insats i motståndsrörelsen.  Karaktärerna är sådana som griper tag i mig, i synnerhet Vivianne. Jag kan förstå hennes ångest inför de val hon tvingas till. Hon är också den som utvecklas mest tycker jag, även om Isabelle också gör det. Det är många hemska berättelser, och det är i grunden svårt att förstå hur människor kan vara så grymma mot varandra.

The Nightingale har ett språk som flyter och är i huvudsak välskriven. En sak som jag inte är så förtjust i är att berättelsen är ojämn i detaljgrad. Ibland gränsar det mot för detaljerat även om det inte går över gränsen till att irritera. Ibland så är det så övergripande att det känns som om man missar viktiga saker. Ett sådant exempel är det som händer när Vivianne och Rachel får reda på att de ska samla in alla judar i staden.

Jag kan tänka mig att läsa mer av Kristin Hannah någon gång. Hennes senaste roman, The Great Alone, finns i vår hylla.

Omdöme: Omfattande och välskrivet om kvinnor i motståndsrörelse under andra världskriget
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Ms Hisingen

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: S:t Martin’s Griffin
Sidor: 564
Betyg på Goodreads: 4,56 baserat på 496 258 betyg satta
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst 9 april 2019.