Från förlagets hemsida: Dawn Prentice är redan ett bekant namn för hatbrottsenheten i Peterborough. Under den gångna sommaren har hon ringt en rad samtal, där hon utförligt beskrev de trakasserier som hon och hennes gravt handikappade tonårsdotter fick utstå.
Nu är hon död. Knivhuggen till döds. Och dottern, Holly, har lämnats att svälta ihjäl på övervåningen. Kriminalinspektör Ferreira har träffat Dawn tidigare under sommaren. Borde hon ha tagit Dawns anklagelser på större allvar? Och visste mördaren ens att Holly befann sig på övervåningen medan mamman blödde till döds?
Medan Ferreira kämpar med sina demoner, fast besluten att visa att hon är tillbaka vid frontlinjen, dras kommissarie Zigic in i en konflikt med en regeringstjänsteman som tycks vara fast besluten att dölja sanningen.
Ska Zigic och Ferreira lyckas ta reda på vad som hänt mor och dotter, och ställa deras mördare inför rättvisan?

Efter din död av Eva Dolan hade recensionsdatum 18 februari 2017. I original heter den After You Die och kom ut 2016. Eva Dolan är en brittisk författare som debuterade 2014 med Long Way Home, den första delen i serien om poliserna på hatbrottsenheten i Peterborough. Efter din död är den tredje delen i samma serie.

Jag har läst de två första böckerna i den här serien, men sedan ”tappat bort den” i flödet av alla nya böcker. Eftersom det kommit ut tre ytterligare böcker varav två stod olästa i min hylla så satte jag upp Eva Dolan i utmaningen Vi möts igen 2019.

Efter din död är en lättläst och välskriven deckare. Efter att ha läst ett antal deckare som tar ut svängarna, så känns det väldigt skönt med en deckare där fokus ligger på ”hederligt polisarbete” i en realistisk miljö. Det är inte bladvändarspänning, men historien går framåt i bra tempo, och språket och därmed läsningen flyter bra.

Det kanske säger något om deckargenrens utveckling men jag tycker det är enormt skönt att läsa en deckare som inte innehåller poliser som är skurkar, eller brottslingar som bara har personliga vendettor mot poliserna (eller den som är huvudperson i ”utredningen”/mysteriet). Det här är en berättelse som står med båda fötterna stadigt i jorden. Mysteriet är väl uppbyggt, och jag kunde inte gissa upplösningen i förväg.

Eva Dolans serie utspelar sig i en miljö där brottsligheten är hög, och människorna har inte hög status i samhället i stort. Det känns som en realistisk beskrivning som är intressant i sig. Karaktärsteckningen är bra, och personerna känns verkliga. Men det är många sorgliga karaktärer, och andelen som är tilltufsade och bittra över livet är stor. I Efter din död så blir jag ännu mer intresserad av Zigic och Ferreira än vad jag blivit i de två tidigare böckerna, jag vill absolut läsa mer om de två. Men precis som förra gången undrar jag varför dessa två med något enstaka undantag endast benämns med efternamnet?

Utöver det tragiska i berättelsen så är det en scen med Ferreira och hennes skador (från förra boken) som jag minns. Den är så hemsk att den kommer att jaga mig i mardrömmar framöver…

Som det råkar sig så har jag en till oläst bok i den här serien. Förhoppningsvis dröjer det inte så länge innan jag läser den.

Omdöme: Välskrivet och realistiskt om förhoppningar, föräldraskap och utsatthet
Betyg: 4

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika, Annikas litteratur- och kulturblogg, Midnatts ord, Fru Es böcker och Läsa & Lyssna

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: Modernista
Originaltitel: After You Die
Översättare: Carla Wiberg
Sidor: 400
Betyg på Goodreads: 4,04 baserat på 386 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare (Recensionsexemplar från förlaget)
Utläst 31 mars 2019.