Från förlagets hemsida: En regnig vårdag hittas en kvinna brutalt mördad i Norrköping. Det är det andra offret på kort tid. Omständigheterna är likadana, benen är hopsydda och kropparna hittas i Strömmen som flyter genom staden. Vem vill få dem att se ut som sjöjungfrur och varför?
När en ny kvinna anmäls saknad är det uppenbart för polisen att de har att göra med samma gärningsperson.
Åklagare Jana Berzelius, som leder förundersökningen, börjar snart hitta kopplingar till fallet Simon Norell, en ung man som mördat sin familj och sedan dess suttit inspärrad på rättspsyk i Vadstena. Men Simon vägrar att prata. Någon måste vinna hans förtroende innan tiden rinner ut, och den ende som kan göra det är mannen som rör sig som en hotfull skugga i Janas liv – Danilo Peña.

Broder Jakob av Emelie Schepp har recensionsdatum i dag, 4 april 2019. Emelie Schepp är en svensk författare och föreläsare som tidigare arbetat som projektledare inom reklambranschen. Hon debuterade 2013 med Märkta för livet, den första i serien om Jana Berzelius. Hon har utsetts till Årets Deckarförfattare 2016, 2017 och 2018. Broder Jakob är den femte delen i serien om Jana Berzelius och hennes kollegor.

Den första boken i den här serien, Märkta för livet, läste jag efter att jag fått ett mejl från författaren med en fråga. Det var en av de första egenutgivna böckerna jag läste som bokbloggare, och jag tyckte mycket om den. Sen dess har mycket hänt, och jag har med spänning sett fram mot och ivrigt läst varje ny del i serien. Så glädjen var stor när Broder Jakob hittade hem till mig, och den åkte genast upp i läslistan.

Broder Jakob är en välskriven och spännande deckare. Trots att jag gillat den här serien och Emelie Schepps skrivande från början så tycker jag hon verkligen har hittat sin ton i Broder Jakob. Språket håller hög kvalitet och läsningen flyter bra. Hade inte ”livet” pockat på så hade jag förmodligen sträckläst Broder Jakob. Mysteriet, som är centralt i en deckare, är väl uppbyggt. Delar av lösningen anade jag efterhand, men det fanns ändå överraskningsmoment hela vägen i berättelsen, vilket definitivt höll spänningen uppe.

Karaktärerna i Broder Jakob är väl tecknade, både bra och intressanta. Jag vet inte om det är för att jag har vant mig vid karaktärerna men de känns mindre extrema nu än vad de gjorde i början av serien. T.o.m. Danilo känns mänsklig… Jag gillar hur huvudkaraktärernas vardagsliv kommer in i boken, utan att stå i vägen för själva berättelsen. Men som vanligt har jag svårt för Mia.

Genomgående i serien så spelar Jana Berzelius trassliga bakgrund en roll i varje bok. Koppling mellan huvudkaraktär och brottsling är något som ofta förekommer i deckare, och som jag inte är så förtjust i generellt. I just den här serien har jag dock vant mig vid att Janas bakgrund inte tål dagsljus, och det adderar ett extra spänningsmoment. I Broder Jakob finns en ytterligare dimension av koppling som drar ner intrycket något.

Broder Jakob, som övriga böcker i serien, utspelar sig i Norrköping. Jag har varit där några gånger och det räcker för att jag ska få bilder av miljön och det ska kännas välbekant. Det är bra miljöbeskrivningar, och den lokala geografin utnyttjas väl. Sen tycker jag alltid det är ett plus när en bok utspelar sig någonstans i vårt avlånga land som inte är en storstad…

Jag hoppas förstås att det kommer fler böcker i serien, och jag ser fram mot nästa del. Med tanke på cliffhangern på slutet känns det troligt att det kommer en till del. Men jag skulle se fram även mot en annan bok skriven av Emelie Schepp.

Omdöme: Välskriven och spännande Norrköpingsdeckare om utanförskap och hämnd.
Betyg: 4+

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: Harper Collins Nordic
Sidor: 398
Betyg på Goodreads: För få satta.
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 28 mars 2019.