Från förlagets hemsida: I kungadömet Adarlan – där magi och gamla seder förbjudits, och där härskaren styr med järnhand – kallas landets främsta lönnmördare, 18-åriga Celaena Sardothien, till rikets vackra, skimrande glasslott.
Hon reser dit, inte för att mörda kungen, utan för att vinna sin frihet. Om Celaena besegrar tjugotre motståndare i en tävling – mördare, tjuvar och soldater – blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens kämpe.
Kronprinsen, Dorian Havilliard, kommer att utmana henne. Kaptenen för livgardet, Chaol Västfall, kommer att träna henne. Och båda kommer att försöka vinna hennes hjärta. Men något ondskefullt ruvar i glasslottet, något som är där i syfte att döda.
Celaenas kamp för sin frihet övergår till en kamp för överlevnad, till ett desperat försök att förgöra de mörka krafterna innan de utplånar hela hennes värld.

Glastronen av Sarah J Maas kom ut 2 april 2016. I original heter den Throne of Glass och kom ut 2012. Sarah J Maas är en amerikansk ungdomsboksförfattare som debuterade med Glastronen, den första en serie. Den har sålt över 3 miljoner böcker världen över, och ska blir TV-serie. Sarah J. Maas är även aktuell med sin nya bokserie: Ett hov av taggar & rosor.

Glastronen har min make läst och gillat såpass att den hamnade i årets Makeutmaning. Jag valde den som mars månads bok.

Glastronen är en lättläst och välskriven ungdomsbok. För mig var det en positiv överraskning, den var oväntat bra. Språket flyter och håller god kvalitet. Det är annars något som jag ibland kan irritera mig på, hur en del ungdomsbokförfattare underskattar sina läsare. Det gör inte Sarah J Maas. En viss humor finns också, inte minst i dialogen, och det gillar jag. Rent genremässigt så har jag sett den kategoriseras som fantasy, men också som cross-over. I viss mån så är det här en blandning mellan fantasy och clean romance, och lite förvånande så tycker jag det fungerar.

I början av Glastronen så stör jag mig på alla beskrivningar av utseende (i synnerhet Celaenas) och kläder. Hur kan hon som varit slav och brutalt misshandlad bry sig så mycket om kläder och utseende? Eftersom jag till att börja med förväntat mig enbart fantasy så stör allt flörtande och fokuset på relationer till att börja med. Men efterhand växer berättelsen och den lyckas vara både spännande och romantisk. Det är cross-over mellan fantasy och romance på ett bra sätt.

Karaktärerna är relativt få, i alla fall de vi får lära känna mer. Ett problem med Celaena är att jag har svårt att förstå hur hon kan uppfattas som en livsfarlig lönnmördare. Som läsare får jag inte veta exakt vad hon gjort tidigare som gör att hon är så känd och fruktad, och i sin relation till männen framstår hon mest bara som en ung tjej, förutom att hon hela tiden funderar på hur hon ska rymma. Jag gillar Chaol som karaktär och hade gärna fått veta mer om honom. Likaså hade det varit intressant att få veta mer om de andra stridskämparna.

När jag läser fantasy så är en stor del av intrycket baserat på hur jag uppfattar världen den utspelar sig i. I Glastronen så tycker jag berättelsen är väl komponerad, det känns spännande, jag undrar över huvudpersonens bakgrund, och hur världen de lever i är uppbyggd och varför. Det ges alldeles lagom många ledtrådar i den här första boken för att jag ska fortsätta vara nyfiken, och vilja läsa mer. Det är också en lagom nivå av speciella namn, begrepp och beteenden som fantasy ibland kan vara kryddad av.

Jag skulle kunna tänka mig att läsa fler böcker i den här serien, för jag är nyfiken på var historien tar vägen och hur karaktärerna utvecklas.

Omdöme: Välskriven fantasy med romantiska inslag.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Mest Lenas godsaker, Vargnatts bokhylla och Bokhuset

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: Modernista
Originaltitel: Throne of Glass
Översättare: Lena Jonsson och Emma Jonsson Sandström
Sidor: 400
Betyg på Goodreads: 4,22 baserat på 459 252 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst 23 mars 2019.