Från förlagets hemsida: En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks upptäcker man fingeravtryck från en ung flicka som spårlöst försvann för mer än ett år sedan. 
Samtidigt som polisen jagar en mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan – tänk om hon fortfarande lever?

Kastanjemannen av Søren Sveistrup hade recensionsdatum 29 januari 2019. I original heter den Kastanjemanden och kom ut 2018. Søren Sveistrup är en dansk författare och manusförfattare. Han har bland annat skrivit manus till tv-serier som Hotellet, Nikolaj og Julie och Brottet. Kastanjemannen är hans skönlitterära debut.

Jag noterade Kastanjemannen som en intressant debut när ”vårens böcker” började dyka upp. Sen läste jag riktigt fina recensioner av den, och jag fick den rekommenderad av flera personer. Förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar.

Kastanjemannen är en ytterst välskriven och spännande deckare. Det är en riktig bladvändare och mot slutet sträckläste jag med andan i halsen. Över 500 sidor, men inte en enda sida känns onödig. Søren Sveistrup hanterar språket väl, varje mening känns väl avvägd och läsningen flyter helt obehindrat. Det märks att författaren också är en van manusförfattare, även om det är hans skönlitterära debut. Han förmår att måla bilder, att fånga läsaren i scener, utan att det på något sätt bli korthugget. Det skulle inte förvåna mig om Kastanjemannen kommer att filmatiseras.

En styrka med Kastanjemannen är att det finns en grundhistoria om utsatthet, föräldraskap och barn som både engagerar och berör mig starkt. Såpass att jag mot slutet faktiskt får tårar i ögonen. Tyvärr är också de människoöden som skildras förmodligen inte alls ovanliga.

Spänningen i Kastanjemannen är hög, i synnerhet innan det står klart vem gärningsmannen är. Det är nästan så att den tappar i tempo då. Förmodligen för att det då blir mindre psykologiskt spännande. Morden som utförs är groteska, men det först mot slutet som det blir riktigt tydligt, och aningens för explicit för min smak.

Karaktärsteckningen är bra, och både Naia Thulin och Mark Hess är karaktärer som intresserar. Efterhand får man som läsare reda på mer om dem, och varför de agerar som de gör, utan att man på något sätt skrivs på näsan. De är på gränsen till att vara lite för självständiga och gå utanför ramarna som poliser borde hålla sig inom, men det är inte så mycket så att det stör.

Det framgår ingenstans om Kastanjemannen är en fristående bok eller början på en serie. Jag skulle kunna tänka mig att läsa mer om utredarna Thulin och Hess, men framförallt vill jag läsa mer av Søren Sveistrup.

Omdöme: Mycket välskriven och engagerande dansk krim.
Betyg: 5-

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, och dagarna går, Läsa & Lyssna, Bokstunder, Ugglan & Boken och Olivias deckarhylla

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: Albert Bonniers förlag
Originaltitel: Kastanjemanden
Översättare: Kalle Hedström Gustafsson
Sidor: 509 (e-bok)
Betyg på Goodreads: 4,32 baserat på 1 750 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 13 mars 2019.