Från förlagets hemsida: I månader har poliskommissarie Greg Carver jagat en gäckande seriemördare. En mördare som tillfångatar sina offer och ägnar veckor åt att tatuera varje centimeter av deras kroppar. Tills de blivit ett konstverk att visa upp för världen. Utredningen verkar ha gått i stå när Greg Carver en sen kväll brutalt skjuts ner i sitt hem. Hans kollega Ruth Lake är först på plats, men istället för att begära förstärkning så städar hon snabbt undan alla spår efter mördaren. Vad är det hon försöker att dölja och vem är mördaren? Och är Greg verkligen död?

Ristat i hud av Ashley Dyer kom ut 7 november 2018. I original heter den Splinter in the Blood och kom ut 2018. Ashley Dyer är en gemensam pseudonym för romanförfattaren Margaret Murphy och polisen och kriminalteknikern Helen Pepper. Ristat i hud är deras debut och den första i en serie om Greg Carver och Ruth Lake.

Jag fick ett mejl från förlaget med en fråga om jag ville läsa Ristat i hud, och den lät som den kunde vara en bok i min stil

Ristat i hud är en både välskriven och spännande deckare – en debut som lovar gott. Framförallt har författarna lyckats beskriva två mycket intressanta huvudpersoner – teamet Lake och Carver. Berättelsen har bra tempo, men ibland blir det lite för detaljerat. Jag läser ju väldigt många deckare, och ”tål” det mesta. Ristat i hud balanserar på gränsen för mig, ibland är den så grotesk att jag faktiskt skumläser vissa bitar. Början av Ristad i hud är unik, och mycket är det den som gör att jag fastnar i historien och läser vidare, även efter man fått klart för sig varför i alla fall Ruth agerar som hon gör i första kapitlet.

Det som jag verkligen gillar i Ristat i hud är karaktärsteckningarna. Både Greg Carver och Ruth Lake väcker min nyfikenhet och jag vill veta mer om dem. Helt klart är att de döljer en hel del. Ashley Dyer lyckas lägga ut ledtrådar, men när man som läsare tror man förstått något så blir man plötsligt överraskad av en vändning. Även offren, i synnerhet Kara, beskrivs väl. Möjligen så är både Greg och Ruth lite för nära en schablon i deckargenren, med alkoholproblem och andra mörka sidor.

Det är många trådar i mysteriet och vad gäller karaktärerna. Jag får inte ihop trådarna på slutet, det är som om Ristat i hud delvis slutar ”mitt i”. Det är frustrerande många frågetecken kring exempelvis Ruths roll, tatueringarna, hur mordoffren valdes ut mm som jag aldrig tycker man får svar på. Det är möjligt att det är en tanke att det ska lösas i senare delar i serien, men det känns som om Ristat i hud är oavslutad.

Jag är definitivt nyfiken nog för att vilja läsa mer om Ruth Lake och Greg Carver. Vilka är de och vad har de varit med om? Så jag vill läsa nästa bok i den här serien. Är den mindre grotesk så skulle det vara en fördel.

Omdöme: Grotesk deckare om besatthet, olyckliga människor och hemligheter
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Fru Es böcker, Romeo & Juliet, Ugglan & Boken, Mysterierna, Läsa & Lyssna, Bokraden och Zellys bokhylla. Bokföring enligt Monika har skrivit om boken i manus format.

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Originaltitel: Splinter in the Blood
Översättare: Gabriel Setterborg
Sidor: 415
Betyg på Goodreads: 3,75 baserat på 616 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 26 februari 2019.