Från förlagets hemsida: Första gången författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist är hon fjorton år. ”Det var inte någon komplimang. Det hörde jag på tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: ‘Du är ju för terrorism.'” Istället för att värja sig mot ordet bestämmer sig Chimamanda Ngozi Adichie för att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invändningar om att alla feminister är olyckliga och ogifta manshatare, att feminism är något i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bär läppglans.
Alla borde vara feminister är Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen. Texten är från början ett bejublat TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube, och som samplats av Beyoncé i låten ***Flawless.

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie kom ut 2015. I original heter den We Should All Be Feminists och kom ut 2014. Det är från början ett TED-talk som Chimamanda Ngozi Adichie gav 2012 och som har setts över två miljoner människor på Youtube. Boken distribuerades läsåret 2015-2016 till alla elever i gymnasieskolans årskurs två. Chimamanda Ngozi Adichie är uppvuxen i Nigeria, och bor nu omväxlande i Nigeria och USA. Hon debuterade 2004 med Lila Hibiskus.

Jag har tidigare läst en Halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Häromveckan så dök Alla borde vara feminister upp i mitt flöde och spontant så gick jag in och laddade ner den som e-bok från biblioteket. Eftersom den endast är 19 sidor så läste jag ut den samma dag.

Alla borde vara feminister är en lättläst och mycket träffande skrift. På några få sidor lyckas Chimamanda Ngozi Adichie få fram ett tydligt och slagfärdigt budskap. Det märks att retoriken är den muntliga men att det är en författare som skrivit. Det är enkelt men också oerhört skrämmande läsning. Att vi inte kommit längre. För mig är det också skrämmande att trots våra mycket olika bakgrunder och förutsättningar så känner jag igen mig. Jag har upplevt inte samma saker förstås men väl motsvarande.

Feminist har blivit ett laddat ord och det är synd att man inte längre vågar använda det. Chimamanda Ngozi Adichie avslutar skriften med att säga att feminist är ”en person som tror på social, politisk och ekonomisk jämlikhet mellan könen”. Det tycker jag många borde kunna hålla med om.

Omdöme: Slagfärdigt och klokt om kvinnors situation och varför det borde vara självklart att vara feminist.
Betyg: 5-

Bloggat om boken har Eli läser och skriver, Litteraturkvalster, Jag och mina böcker, Ms Hisningen och Feministbiblioteket

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: Albert Bonniers förlag
Originaltitel: We Should Be Feminists
Översättare: Niclas Hval
Sidor: 19 (som e-bok)
Betyg på Goodreads: 4,46 baserat på 111 265 betyg
Hur jag fick tag på den: E-bok från biblioteket.
Utläst 16 februari 2019.