Everything, everything av Nicola Yoon

Från Goodreads hemsida: My disease is as rare as it is famous. Basically, I’m allergic to the world. I don’t leave my house, have not left my house in seventeen years. The only people I ever see are my mom and my nurse, Carla.
But then one day, a moving truck arrives next door. I look out my window, and I see him. He’s tall, lean and wearing all black—black T-shirt, black jeans, black sneakers, and a black knit cap that covers his hair completely. He catches me looking and stares at me. I stare right back. His name is Olly.
Maybe we can’t predict the future, but we can predict some things. For example, I am certainly going to fall in love with Olly. It’s almost certainly going to be a disaster

Everything, everything av Nicola Yoon kom ut 2015. På svenska heter den Ingenting och allting och kom ut 2016. Nicola Yoon är en amerikansk författare som debuterade med Everything, everything. Boken är filmatiserad 2017.

Vi såg filmen Ingenting och allting som är baserad på den här boken för drygt ett år sedan (recension här). När vi var i Norge förra året så köpte maken boken, och tyckte den var så bra att den hamnade i Makeutmaningen. Jag behövde något lättläst nu i februari så den fick bli februari månads bok.

Everything, everything är en välskriven och finstämd historia som berör mig starkt. Boken är lättläst, dels beroende på språket, och dels beroende på att textstyckena växlas med ritningar och anteckningar som huvudpersonen Maddie gör. Jag tycker mycket om Maddies smått sarkastiska humor. Med tanke på den situation hon befinner sig i så är det makalöst att hon lyckas ha både självironi och en förmåga att sätta fingret på andra människors egenskaper. Historien är så gripande att jag vid slutet av boken är tårögd.

Everything, everything är också en stark berättelse om relationen mellan föräldrar och barn, som ställs på sin spets genom Maddies unika situation. Det är nog bra att man inte till fullo kan greppa när man funderar på att skaffa barn vilken oro man som förälder ständigt bär på att det ska hända barnen något. Att de ska råka illa ut, att någon ska vara elak mot dem (trots att det är en del av livet), att de ska må dåligt. De tankarna tycker jag Everything, everything förmedlar bra trots att Maddies mamma aldrig är en berättarröst.

Jag gillar kemin mellan Olly och Maddie, den är äkta och väl beskriven. Karaktärsbeskrivningarna är bra, och personerna gör intryck. Tyvärr så minns jag filmen väldigt väl, och det inkluderar skådespelarna, händelserna och miljöerna. Jag får ingen ”egen” bild av karaktärerna, utan alla utgår från filmen. Likaså miljön. I efterhand (vad jag minns) så tycker jag filmatiseringen följer boken relativt väl.

Det finns en del ologiska saker som störde mig både i filmen och boken (dock får en del sin förklaring i boken som saknas i filmen). I synnerhet är det nog Maddies okunskap och oförsiktighet som förundrar mig. Mer vill jag inte säga utan att spoila en del av handlingen.

Det verkar som om Nicola Yoon skrivit minst en bok till. Den skulle jag kunna tänka mig att läsa.

Omdöme: Berörande om kärlek – såväl den första kärleken som föräldrakärlek
Betyg: 5-

Bloggat om boken har Enligt O, Tickmicks bokblogg, Fiktiviteter, Bokprinsessorna, Boktycke och malins bokblogg

Mer om boken kan du läsa här eller här
Förlag: Penguin
Sidor: 306
Betyg på Goodreads: 4,08 baserat på 267 631 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst 9 februari 2019.

6 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.