Som tur är så fortsätter Johannas deckarhörna 2019 med sin serie hon kallar Veckans topplista. Det är nu ett stående inlägg på tisdagar här på bloggen och på många andra bloggar. Häng på vetja!

Vecka 8 är temat: Feminism

Hm, det här är aningens knepig. Enligt Nationalencyclopedin betyder feminism ”social rörelse för jämställdhet”. Jag går bredare än så i mina exempel. Får se om ni andra håller med? I den första boken på listan så definieras feminist som ”person som tror på social, politisk och ekonomisk jämlikhet mellan könen”. I den definitionen kan jag bara känna igen mig.

Här kommer fem böcker som jag läst. Mer information finns i länkarna i titlarna.

  1. Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie. En kort effektiv skrift som sammanfattar allt i tydliga exempel. Tyvärr så kände jag igen en hel del. Det är ett tal som hon höll som TED-talk.
  2. Backlash: Kriget mot kvinnorna av Susan Faludi. En klassiker inom feminism. Den läste jag på 90-talet när jag bodde i USA. Gjorde stort intryck på mig och var en ögonöppnare. Sen var jag och lyssnade på en föreläsning av henne på universitetet. Också intressant, inte minst hur kvinnorna som ställde frågor efteråt bemöttes av andra kvinnor i publiken…
  3. Bitterfittan av Maria Sveland. Jag avskräcktes av titeln men när jag väl läste den (jag minns precis var jag var!) så tyckte jag den var mycket bra.
  4. Kvinnorummet av Marilyn French. En av mina favoritböcker sen tonåren.
  5. Flickan och skulden av Katarina Wennstam. Den här är ett talande exempel på att vi har en bra bit kvar, även i Sverige, innan vi når jämlikhet och lika förutsättningar.