Iskalla ögonblick: Tio skärgårdberättelser av Viveca Sten

Från förlagets hemsida: Viveca Stens bästsäljande deckarserie har satt Sandhamn och Stockholms skärgård på kartan och fått miljoner läsare att följa Nora Lindes och Thomas Andreassons äventyr. Men hur gick det egentligen till när Nora och Thomas lärde känna varandra? Hur kom det sig att Nora fick ärva den legendariska Brandska villan? Vilka hemligheter döljer sig i havsbandet för en oskyldig seglare och är det verkligen säkert att fira midsommar i skärgården?
Här skildrar Viveca Sten i en samling minideckare – både nyskrivna och tidigare publicerade – på ett nytt sätt de karaktärer som fängslat läsare i mer än trettio länder. Samtidigt som stämningen förtätas får vi lära känna fler individer som rör sig i skärgården liksom helt nya sidor av huvudpersonerna i Morden i Sandhamn. 

Iskalla ögonblick: Tio skärgårdsberättelser av Viveca Sten kom ut 27 oktober 2017. Viveca Sten är en svensk författare som debuterade 2008 med I de lugnaste vatten som var den första boken i serien Morden i Sandhamn. Hon tillhör nu de storsäljande svenska deckarförfattarna, och serien har också filmatiserats. Iskalla ögonblick är en novellsamling med berättelser knutna till serien Morden i Sandhamn.

Jag har läst alla romaner i serien Morden i Sandhamn, och gillar den serien. Den här novellsamlingen hade jag inte läst så jag önskade mig den i julklapp 2018. Fick den av dottern och började läsa den under mellandagarna, och fortsatte under januari då och då ”mellan böcker”.

Iskalla ögonblick är en lättläst och underhållande novellsamling för den som läst serien Morden i Sandhamn och är nyfiken på och vill veta mer om karaktärerna. För att fullt ut tillgodogöra sig detaljerna behöver men känna karaktärerna rätt väl, annars är det förmodligen svårt att följa med och förstå sammanhanget.

Som alltid i en novellsamling så är nivån blandat och behållningen av berättelserna varierar. Några av historierna känner jag igen väldigt väl, men kan inte avgöra om det kommer sig av att de mer eller mindre antytts, eller om det varit en del av filmatiseringen av Morden i Sandhamn. En sådan är den om Signe och fynden man gör på stranden. En del känns rätt poänglösa, medan andra har ”twister” som jag gillar. De som jag upplever som poänglösa ska förmodligen ge en ”ny” sida till någon karaktär.

Iskalla ögonblick hade jag velat läsa när jag hade serien mer aktuell, nu går en del av poängerna förmodligen förlorade för mig, och ibland har jag svårt att placera in bikaraktärerna. Det är en lättläst novellsamling, men lämnar inget bestående minne.

Jag har nyligen sett att Viveca Sten håller på att skriva en till del i serien Morden i Sandhamn och den ser jag fram mot väldigt mycket att läsa. Kanske jag då också kommer att ha novellerna i färskt minne.

Omdöme: Lättläst novellsamling för den som vill veta mer om karaktärerna i Morden i Sandhamn
Betyg: 3

Bloggat om boken har Bokstunder och Johannas deckarhörna

Mer om boken kan du läsa här eller här
Förlag: Forum
Sidor: 334
Betyg på Goodreads: 3,53 baserat på 55 betyg
Hur jag fick tag på den: Julklapp från dottern
Utläst 26 januari 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.