Från förlagets hemsida: Nine people gather at a remote health resort. Some are here to lose weight, some are here to get a reboot on life, some are here for reasons they can’t even admit to themselves. Amidst all of the luxury and pampering, the mindfulness and meditation, they know these ten days might involve some real work. But none of them could imagine just how challenging the next ten days are going to be.
Frances Welty, the formerly best-selling romantic novelist, arrives at Tranquillum House nursing a bad back, a broken heart, and an exquisitely painful paper cut. She’s immediately intrigued by her fellow guests. Most of them don’t look to be in need of a health resort at all. But the person that intrigues her most is the strange and charismatic owner/director of Tranquillum House. Could this person really have the answers Frances didn’t even know she was seeking? Should Frances put aside her doubts and immerse herself in everything Tranquillum House has to offer – or should she run while she still can?
It’s not long before every guest at Tranquillum House is asking exactly the same question.

Nine Perfect Strangers av Liane Moriarity kom ut i september 2018 i Australien. Liane Moriarty är en australiensisk författare som tidigare arbetat inom reklambranschen. Hon har gett ut åtta romaner och tre barnböcker. Nine Perfect Strangers är hennes åttonde roman. Hennes svenska genombrott kom med Öppnas i händelse av min död 2015.

Jag har läst tre böcker av Liane Moriarity tidigare och har tyckt så mycket om dem att jag önskat mig alla hennes övriga böcker. Nine Perfect Strangers, som är hennes senaste bok, var en julklapp från maken. Den fick följa med på resan till Berlin.

Nine Perfect Strangers är en välskriven och finstämd berättelse. Jag tycker om Liane Moriaritys berättarton och språk, som är lätt och fint men samtidigt förmår att ge ett djup i en till synes enkel berättelse. Men trots att Nine Perfect Strangers är en bra bok med många bottnar, så tycker jag inte att den lever upp till hennes vanliga standard. Det tar mig en bra stund att komma in i berättelsen, och den engagerar mig inte. Efter att ha lagt ifrån mig boken (för att läsa annat) och sen gör ett nytt försök så kommer jag betydligt lättare in i berättelsen och fastnar för karaktärerna.

En av Liane Moriaritys styrkor är karaktärsteckningar. I Nine Perfect Strangers så upplever jag att det är en något mer heterogen skara människor med mer varierande bakgrund än i de andra av hennes böcker, även om alla har pengar nog att åka på retreat. Min favorit i den här boken är romanceförfattaren Frances. Hon är en mogen kvinna som tecknas med värme, en person som har haft en bra karriär men som under ytan är mycket osäker på sig själv. Tidigare böcker jag läst av Liane Moriarity har utspelat sig i typiska förortsmiljöer, som jag tycker hon skildrar fantastiskt bra, och utnyttjar ”grannsämja”, eller snarare bristen på grannsämja, för att få fram konflikter. Det saknar jag i Nine Perfect Strangers där miljön blir mer konstgjord och svårare att se framför sig (en stor del av historien utspelar sig också i ett och samma rum).

Historien i Nine Perfect Strangers är en svidande kritik av hela den kommersiella verksamhet som byggts upp runt folks starka drivkrafter att ”få ett bättre liv” (på engelska ”wellness industry”). Finns det enkla recept för att bli lycklig? Hur långt kan man gå i jakten på den perfekta kroppen, den perfekta sinnesstämningen, den perfekta personligheten? Liane Moriarity tecknar en bild som inte är nådig.

Tidigare böcker av Liane Moriarity som jag läst tycker jag har börjat med en dramatisk händelse och sen har man gradvis som läsare fått veta mer om vad som skett innan. I Nine Perfect Strangers så tycker jag det mer bygger upp mot att hemligheterna avslöjas.

Trots att Nine Perfect Strangers i mina ögon inte når upp Liane Moriaritys vanliga standard så är det fortfarande en bra bok. Jag ser fram att läsa mer av henne, och det finns några olästa böcker i hyllan.

Omdöme: Välskrivet och kritiskt om att sko sig på andra människor
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Bina´s Books

Mer om boken kan du läsa här eller här
Förlag: Penguin
Sidor: 434
Betyg på Goodreads: 3,57 baserat på 54 693 betyg
Hur jag fick tag på den: Julklapp från maken
Utläst 12 januari 2019.