Skendöda av Louise Boije av Gennäs

Från förlagets hemsida: Vad är du villig att betala för makten över ditt eget liv?
Sara har bestämt sig för att återvända till Stockholm från Örebro, trots de märkliga och traumatiska händelser som präglat hennes första höst i huvudstaden. Mer på sin vakt än någonsin byter hon till ett jobb inom konsultbranschen och flyttar till en ny stadsdel i hopp om att de ansiktslösa förföljarna ska lämna henne i fred.
Men den mardrömslika utpressningen tar snart vid där den slutade. Omgiven av finansvärldens korruption och maktspel måste Sara ställa sig frågan: finns det överhuvudtaget någon hon kan lita på?

Skendöda av Louise Boije af Gennäs gavs ut 17 september 2018. Louise Boije av Gennäs är en svensk författare, journalist och dramatiker. Hon debuterade 1991 med Ta vad man vill ha och har kommit ut med tolv böcker. Skendöda är hennes tolfte bok och den andra i Motståndstrilogin.

I början av januari läste jag Blodlokan, den första boken i Motståndstrilogin, som jag gillade väldigt mycket. Blev glad när förlaget kunde tänka sig att skicka Skendöda som recensionsexemplar och den fick priroitet i läshögen.

Skendöda är en mycket välskriven thriller i högt tempo rätt igenom. Det är en riktig bladvändare, och det finns inte en sekund som jag tappar fokus i läsningen. Under läsningen så dras jag in fullständigt i historien, jag låter mig övertygas och glömmer totalt hur osannolika vissa delar är. Händelserna är hemska och fullständigt obegripliga. Berättelsen är så stark att jag t.o.m. får tårar i ögonen när jag läser slutet på boken. Blandningen, precis som i Blodloka, av Saras berättelse och autentiska citat från tidningsartiklar gör att det känns som om det är en verklig historia som berättas. Detta trots att jag har erfarenhet av hur vinklad bilden i media kan bli av olika skäl som inte har att göra med vad som är sant eller inte.

Jag tycker om karaktärerna även om de kanske inte alltid går att förstå sig på. Det är tydligt att det är de starka kvinnorna som står i fokus i berättelsen och som är kärnan för motståndet. Men vem kan man lita på? Varenda person som dyker upp i berättelsen misstror jag på ett eller annat sätt. Kan man ens lita på de som står på Saras sida? Eller på Sara? Den här misstron mot allt och alla gör att läsningen blir obehaglig på så många plan. Som det kan vara i en bra thriller.

Ytterligare ett plus är att delar av berättelsen utspelar sig i Örebro, som jag känner rätt väl till eftersom maken är därifrån och vi besöker stan minst en gång om året.

Jag tror den här trilogin fungerar bäst om man läser böckerna relativt tätt inpå varandra så man inte hinner glömma. Som tur är för oss läsare så kommer den avslutande delen, Verkanseld, redan i vår.

Omdöme: Välskriven bladvändare som gör att du misstror hela mänskligheten
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Boklysten, Crimegarden, Malinbooknerd, och dagarna går, hyllan och Zellys bokhylla

Mer om boken kan du läsa här eller här
Förlag: Bookmark
Sidor: 472
Betyg på Goodreads: 3,75 baserat på 76 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 20 januari 2019.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.