Från förlagets hemsida: Det er jul. En eldre mann sitter i bilen sin på vei over fjellet. Han får plutselig øye på noe i mørket der fremme, og får med nød og neppe stoppet. I snødrevet foran ham står en liten gutt. Blå på leppene. Med et rådyrhorn på hodet.
Fjorten år senere blir en ung jente funnet død i et fjellvann, ikke langt unna. Jenta er kledd som en ballettdanser. Ved bredden står et fotoapparat. I lyngen ved vannkanten ligger en side fra barneboka Brødrene Løvehjerte.
Mia Krüger jages fortsatt av tvillingsøsterens død. Holger Munch har vært ute i permisjon for å ta seg av datteren. Sammen dras de inn i denne merkelige og intrikate saken, fast bestemt på å finne en snarlig løsning. Men lite vet de.
Om hva som snart skal møte dem.

Gutten som elsket rådyr av Samuel Bjørk kom ut 2018. Samuel Bjørk är en pseudonym för Frode Sander Øien, en norsk författare och musiker som debuterade som författare 2001. Gutten som elsket rådyr är den tredje delen i serien om Mia Krüger och Holger Munch, där den första, Det henger en engel alene i skogen (2013) blev en internationell succé.

Jag har läst båda de tidigare delarna i den här serien, och verkligen gillat dem. Så fort jag såg att det kommit en ny del så åkte den upp på önskelistan. Jag fick den i julklapp av maken, och läste den redan under mellandagarna.

Gutten som elsket rådyr är en lättläst och välskriven norsk krim. Det är en extremt obehaglig historia som man undrar hur någon ens kan fundera ut. Det är i mångt och mycket en ”klassisk” deckare, men ändå med ett modernt snitt. I grunden finns ett polisarbete som är väl beskrivet, och jag gillar verkligen hur författaren beskriver de olika medlemmarna i specialgruppen. När jag läser Samuel Bjørks böcker så flyger läsningen och jag glömmer helt att jag läser på ett annat språk än mitt modersmål svenska. Jag gillar hur storyn utvecklas och snabbt flyger fram över sidorna.

Som det ska vara när man läser en tredje del i en serie så har jag vid det här laget fått en relation till karaktärerna och jag gillar hur de utvecklas i böckerna i serien. Mia har mognat, och hon är inte längre samma person som vi mötte som läsare i Det henger en engel i skogen. Utvecklingen beskrivs på ett naturligt och realistiskt sätt som gör att jag tror på den. Ska man säga något kritiskt om Gutten som elsket rådyr så är det att karaktärerna kommer på tok för nära berättelsen och är för involverade. Den trenden i deckargenren gillar jag inte generellt, även om det inte här stör läsflytet eftersom jag gillar karaktärerna och skrivsättet så ligger det ändå i bakhuvudet.

För det mesta brukar jag inte kommentera framsidorna på böcker. Men den här framsidan är verkligen grotesk. Det är t.o.m. svårt att titta på den…

Det här är samma åsikter som jag har haft om tidigare böcker i den här serien, en serie som jag ändå tycker är riktigt bra. Det känns som om det är den sista boken i serien, men jag hittar ingen sådan information. Jag kommer definitivt att spana efter fler böcker av ”Samuel Bjørk” oavsett om det är den här serien eller något annat.

Omdöme: Välskrivet och oerhört obehagligt om galenskap, besatthet och brutalitet
Betyg: 4

Bloggat om boken har Bjørnebok, Tine sin blogg, Artemisias Verden och Min bok och maleblogg

Mer om boken kan du läsa här 
Förlag: Vigmostad Bjørke
Sidor: 444
Betyg på Goodreads: 3,70 baserat på 354 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny julklapp från min make
Utläst 28 december 2018.