Floden av Markus Lutteman

Från förlagets hemsida: Något döljer sig i tystnaden.
Fyra personer färdas tillsammans längs en mörk flod. De känner inte varandra, vet inte var de befinner sig eller vart de är på väg.
När hemligheterna börjar röjas och de äntligen förstår var de hamnat inser de att det kan vara för sent att ta sig därifrån.

Floden av Markus Lutteman har recensionsdatum idag, 15 januari 2019. Markus Lutteman är en svensk författare och journalist. Han debuterade 2007 med El Choco, om svensken Jonas Anderssons tid i ett bolivianskt fängelse. Hans första skönlitterära bok, Blodmåne, kom 2016. Han har bl.a. skrivit fyra böcker med Mons Kallentoft i Herkulesserien. Totalt har hans böcker sålt över en miljon exemplar. Floden är hans tionde bok.

Jag har inte läst något tidigare av Markus Lutteman mer än den första delen i Herkulesserien som han skrivit med Mons Kallentoft, Zack. Det kom ett mejl från förlaget med en fråga om jag ville läsa Floden. Jag var lite osäker först, eftersom det kändes som om den kunde ligga utanför min bekvämlighetszon, men bestämde mig sen för att tacka ja.

Floden är en välskriven och lättläst roman. Rent genremässigt är den svår att placera. Existentiell roman? Psykologisk thriller? Skräck? Ja, oavsett vad det är så är det en mycket speciell bok och en av de obehagligaste jag läst på länge. Den har en suggestiv ton som går genom märg och ben. Trots att den ytligt sett är en historia tvärtemot vad jag brukar gilla, och den innehåller mycket som går emot vad jag tror på, så dras jag med. Hela historien är så skickligt uppbyggd att jag har svårt att slita mig.

Det är svårt att egentligen beskriva vad Floden handlar om utan att avslöja för mycket, och jag tror läsupplevelsen mycket hänger just på överraskningsmomentet. Förvänta er något speciellt. Det är karaktärer som är annorlunda, det är en väldigt extrem miljö. Floden är en historia med många undertoner, och jag funderar fortfarande på den, några veckor efter avslutad läsning. Floden är välskriven, men allt som förklaras hade inte behövt förklaras. Det skulle inte förvåna mig om Floden såsmåningom blir film – det är lätt att se berättelsen som sekvenser i en film.

Jag kan tänka mig att det här är en bok som man antingen fängslas av, eller inte alls gillar. Vad som gör att jag fastnade i den på ett helt oväntat sätt trots att det finns en hel del jag inte gillar kan jag inte riktigt sätta ord på.

Utifrån hur Floden är skriven och uppbyggd skulle jag kunna tänka mig att läsa mer av Markus Lutteman.

Omdöme: Vansinnigt obehagligt om våra val här i livet
Betyg: 4

Mer om boken kan du läsa här eller här
Förlag: Bookmark
Sidor: 245
Betyg på Goodreads: Endast 3 betyg satta.
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 30 december 2018.

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.