Från förlagets hemsida: ”Till min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För alla gånger jag kommer skämma ut dig. För charterresorna. Cowboyhatten. ’Riktiga män väger över 90 kilo’-t-shirten. För att jag gör min pappa-hade-rätt-och-mamma-hade-fel-dans bland folk. För att jag köper minibuss. För att jag har shorts.”
Saker min son behöver veta om världen är en pappas stapplande försök att förklara världen för en tvååring. I kapitel som ”Vad du kommer att behöva veta om Ikea”, ”Vad du kommer att behöva veta om rörelseaktiverade toalettlampor” och ”Vad du kommer att behöva veta om varför Felicias mamma är sur på mig” blottlägger Fredrik Backman med stor komisk träffsäkerhet 2000-talets småbarnsföräldrars alla ängsligheter och tillkortakommanden. Men mellan igenkännande gapskratt och skarpa samtidsreflektioner finns också kapitel som ”Vad du kommer att behöva veta om manlighet” och ”Vad du kommer att behöva vet om när jag håller dig lite för hårt i handen”. Med uppriktiga rädslor och villkorslösa kärleksförklaringar som går rakt in i bröstet hos läsaren. Vare sig man är förälder eller inte.

Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman kom ut 27 augusti 2012. Fredrik Backman är en svensk författare som debuterade 2012 med En man som heter Ove, som gjort succé och även filmatiseras. Fredrik Backman har totalt kommit ut med sex böcker och två noveller. Saker min som behöver veta om världen hade samma recensionsdatum som En man som heter Ove.

Jag hade läst alla Fredrik Backmans böcker utom den här. Jag önskade mig den i julklapp nu i år och fick den av dottern. Läste ut den redan på juldagen…

Saker min son behöver veta om världen är en charmig samling av kåserier i olika form. Innan Fredrik Backman debuterade som författare hade han en blogg där han publicerade texter som hade ganska stor läsekrets. De var roliga men väldigt tankvärda och ibland dramatiska, inte minst det här inlägget till en kvinna som körde om honom i vansinnesfart. Saker min son behöver veta om världen är som en samling av just sådana kåserier/blogginlägg direkt riktade till hans son. Varje kapitel inleds med ett längre kåseri och avslutas med några kortare som är mer lika instagraminlägg eller blogginlägg. De har samma roliga språk som hans tidiga blogginlägg, är träffsäkra och känns typiskt ”backmanska”. Jag ler mer än en gång, samtidigt som de berör, inte minst som förälder.

Att texterna är som blogginlägg/kåserier har också sin baksida – de passar inte riktigt att samlas i en bok. Det uppstår en viss mättnad när man läser flera på raken. Saker min son behöver veta om världen ska man läsa (trots det korta omfånget) i små doser. Trots att det är korta texter är det några som känns rätt långa, där han förirrar sig in i detaljer om sporter och sportanalogier. Det är lite samma fenomen som i Björnstad och Vi mot er.

Saker min son behöver veta om världen är visserligen humoristisk, men framförallt är det en stark kärleksförklaring till hans son och ännu mer till hans fru. Han återkommer till hur fantastisk hon är för att hon står ut med honom. Det är vackert, men mot slutet av boken blir det lite väl mycket.

Nu har jag läst allt som Fredrik Backman kommit ut med i bokform. Kommer han ut med något mer kommer jag definitivt att läsa det.

Omdöme: En samling krönikor om kärlek till familjen
Betyg: 4+

Bloggat om boken har MsHisingen, Malin Johansson, Carolina läser, Zellys bokhylla och Ewelinas bokblogg

Mer om boken kan du läsa här eller här
Förlag: Månpocket/Forum
Sidor: 202
Betyg på Goodreads: 3,82 baserat på 1 724 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny julklapp från dottern
Utläst 25 december 2018.