Från förlagets hemsida: Sommarskyar, solstråk över åsarna och den djupa tystnaden i skymningen. Det är vad Puck och Einar Bure upplever under de första dagarna av sin Bergslagssemester i sällskap av goda vänner, däribland kriminalkommissarie Christer Wijk. Men idyllen i ödebyn på höjderna kring Skoga varar inte länge …Sam

En främmande man av Maria Lang kom ut 1962. Det är den fjortonde boken i serien om Christer Wijk. Maria Lang är pseudonym för Dagmar Lange, en svensk författare som är mest känd för sina kriminalromaner om Christer Wijk och Puck Bure. Hon debuterade 1949 med Mördaren ljuger inte ensam, och kom ut med minst en bok om året fram till 1990.

Sen jag läste Mördaren ljuger inte ensam har jag som projekt att läsa alla böckerna av Maria Lang. Ofta brukar jag läsa en eller två på jullovet och en eller två på sommaren. Samtliga böcker jag läst finns recenserade på bloggen. Nu i julas var det dags för den fjortonde boken i serien.

En främmande man är en deckare med speciell berättarton. Jag började på den direkt efter att jag läst ut en historisk roman av Ken Follett utgiven för bara två år sedan. Det var svårt att byta till en bok skriven 1962 med ett mer gammaldags språk. Jag upplevde den som trög och konstig i början, men efterhand så tog den sig rejält, och blev njutbar att läsa. Framförallt var det människoödena och de starka skildringarna av den svenska sommaren och det svenska landskapet som gjorde att berättelsen berörde mig.

Normalt så brukar jag (till skillnad från många andra) inte gilla när Puck Bure är en av karaktärerna. Men i En främmande man upplever jag att hon är mycket mer vuxen och annorlunda i berättandet. Hon är inte alls det ”våp” som ställer till oreda och lägger sig i som i andra tidigare böcker.

Det är en stark berättelse om relationer och familjeband som berör, trots det stundvis teatraliska berättarsättet. Karaktärerna är som roller i en pjäs, men ändå så berör deras öden och känslor. Miljöskildringarna av det trolska landskapet och det varierande svenska sommarvädret förstärker känslorna. Ur den aspekten hade förmodligen den här boken passat bättre att läsa på sommaren.

Trots en trög start så är En främmande man en av de mer berörande berättelserna i serien av Maria Lang. Jag kommer givetvis att fortsätta läsa den här serien.

Omdöme: Teatralisk berättelse om familjeband i ett somrigt landskap.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Bokhora

Mer om boken kan du läsa här eller här
Förlag: Bokförlaget Pan, Norstedts
Sidor: 198
Betyg på Goodreads: 3,42 baserat på 77 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 24 december 2018.