Från förlagets hemsida: Det är jul och Ned Willard är på väg tillbaka till hemstaden Kingsbridge. Än har han ingen aning om att det kommande året, 1558, ska vända upp och ned på hans eget liv, och förändra Europa för all framtid. Stadens mäktiga katedral tornar upp sig över en befolkning delad av religiös extremism och hat, där högt hållna principer ständigt krockar med vänskap, lojalitet och kärlek. Ned finner sig plötsligt stå på motsatt sida i konflikten som kvinnan han drömmer om att gifta sig med, Margery Fitzgerald. När Elisabet I kröns till drottning vänder sig hela Europa mot England. För att skydda sig från lönnmördare, uppror och invasioner grundar den sluga och beslutsamma unga monarken landets första underrättelsetjänst. I Paris bidar Maria Stuart sin tid. Hon har utropats till Englands rätta ledare och hennes anhängare gör upp planer för hur man ska kunna avsätta drottningen. Skyddad av en liten, lojal grupp av spioner och hemliga agenter klamrar sig Elisabet I fast vid tronen. Samtidigt jagar Ned Willard den gåtfulle Jean Langlais, utan att veta att det bakom det tagna namnet gömmer sig en gammal klasskamrat som känner honom alltför väl.Den eviga elden skildrar en ödestid, då våldet sprids från Edinburgh till Genève och Neds och Margerys kärlekshistoria tycks dömd att sluta i tragik. Precis som idag visar sig fienden inte vara rivaliserande trosuppfattningar. Den verkliga kampen utspelas mellan dem som tror på tolerans och kompromisser och de tyranner som vill tvinga sina idéer på andra, kosta vad det kosta vill.

Den eviga elden av Ken Follett kom ut 12 september 2017. I original heter den A Column of Fire och kom ut 2017. Den eviga elden är den tredje delen i serien om Kingsbridge. Ken Follett är en bästsäljande brittisk författare som slog igenom 1978 med Nålens öga. Han är mest känd för sina thrillers och historiska äventyrsromaner. 1989 kom Svärdet och spiran, den första delen i serien om Kingsbridge, ut. Den blev en storsäljare och har även filmatiserats. Andra delen, En värld utan slut, kom 2007. De tre delarna utspelar sig under olika århundraden, men handlar alla om Kingsbridge.

Ken Follett tillhör de författare som skriver historisk fiktion på ett sätt som jag brukar uppskatta. För några år sedan läste jag Svärdet och spiran i Makeutmaningen. I år dök den här upp i Makeutmaningen, och eftersom jag ofta läst Follett just innan jul av någon anledning fick det blir december månads bok.

Den eviga elden är en lättläst och intressant tegelsten. Det tar förstås ett tag att läsa en bok på över 800 sidor, men när jag väl kom mig för att läsa så gick läsningen lätt och det gick att läsa många sidor åt gången. Historiska romaner är inte min favoritgenre men Ken Follett har en förmåga att väcka mitt intresse kring historiska händelser. Han får t.o.m. beskrivningar av slag i det Engelsk-spanska kriget under 1500-talet att vara intressanta.

Styrkan i Den eviga elden är de livsöden som Ken Follett tecknar. Genom att ha intressanta karaktärer blir också de historiska händelser de upplever också intressanta. Såväl kvinnorna som männen är bra tecknade och jag fastnar både för Ned och för Sylvie. Jag skulle hellre ha sett den här boken som flera böcker mer som en släktkrönika. Som ofta är fallet i Ken Folletts historiska romaner så blir hans karaktärer väldigt nära involverade i stora händelser, och jobbar nära personer som är välkända för många. Realistiskt är inte den delen, men ändå intressant. Just Elisabeth I och Mary har jag läst en del om tidigare, utifrån mitt intresse för Lady Jane Grey. Just de händelserna utspelar sig dock ett par år innan Den eviga elden börjar.

Bitvis så är språket lite väl enkelt och banalt men i stort så är Den eviga elden välskriven. En detalj som stör mig är de schablonmässiga beskrivningarna av personer. Ken Follett använder ofta attribut som inte har någon betydelse för handlingen när han beskriver karaktärer. Ofta så beskriver han kvinnornas yttre som det första när man möter en ny karaktär, de är attraktiva eller motbjudande, de har stor byst eller är kanske fetlagda. En sådan sak irriterar mig. I övrigt borde han också strunta i sexscenerna…

Jag kan definitivt tänka mig att läsa mer av Ken Follett. Dock skrämmer omfattningen av böckerna ofta bort mig.

Omdöme: Omfattande men lättläst om historiska händelser på 1500- och 1600-talet.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Ewelinas bokblogg, Mest Lenas godsaker och Sladdertackans bokblogg

Mer om boken kan du läsa här eller här
Förlag: Albert Bonniers förlag
Originaltitel: A Column of Fire
Översättare: Lena Karlin och Jens Ahlberg
Sidor: 862
Betyg på Goodreads: 4,22 baserat på 43 392 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst 23 december 2018.