På årets första dag får ni en egen utformad bloggsummering. Den kompletterar listorna från igår.

På det personliga planet har det hänt mycket 2018. För ett år sedan hade jag ingen aning om att jag skulle ha det jobb jag har idag. Eller att min vardag skulle se ut som den gör. Men här är det bloggen och läsandet som är i fokus.  En summering av bloggandet och läsandet har jag gjort några år tidigare och ni kan hitta de summeringarna här för 20172016201520142013 och 2012. I det här inlägget blir det mina helt personliga kategorier, några favoriter i repris, några helt nya.

Läsande

Antal lästa böcker: 85
Mitt mål för året var 80 böcker så jag är nöjd. Även om det är mindre än för några år sedan så ser min vardag så annorlunda ut idag. Förra året läste jag 80 böcker.

Antal sidor lästa: 29 761 sidor
Förra året var det 28 616 sidor så 1000 sidor mer känns bra!

Månader med flest/minst lästa sidor:
Flest: Juli 4415 sidor
Minst: Oktober 1754 sidor
Februari ”brukar” vara månaden med minst antal sidor men i år blev det oktober. En stressig och trött månad. Men annars har jag legat jämnt på 2000-2500 sidor de flesta månaderna. Rekordet är juli då vi var lediga och unnade oss en massa lästid.
Så här ser det ut per månad: 2524, 1754, 2040, 2435, 4415, 2466, 2087, 2420, 2790, 2168, 1841, 2821

Kvinnliga/manliga författare:
49/30. Klar dominans av kvinnliga författare i år igen.

Årets bästa bok: Som redan framgått av flera inlägg – En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson.

Årets nya favoritförfattare: Geir Tangen. När man läser tre böcker på ett år av en och samma författare och sätter betyg 5, 4+ och 5- på dem så är det väl ett givet val.

Årets deckare: Silvervägen av Stina Jackson. Det är inte alltid som jag och Svenska Deckarakademin tycker lika. Men i år gjorde vi det.

Årets svenska deckardebut: Silvervägen av Stina Jackson. Jodå, samma här.

Årets överraskning: Ready Player One av Ernest Cline. Inte bara att jag gillade en bok i en genre som inte är min vanliga typ – jag gav den faktiskt betyg 5-.

Årets deckarserie: Geir Tangens serie om journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll.

Årets ”leva kvar”: Blå av Maja Lunde. Det skrivs mycket om klimatkatastrofer, men få beskrivningar har berört mig så som den här.

Årets obehagligaste: Judasvaggan av Caroline Engvall. Verkligheten är alltid mer skrämmande än fiktionen. I den här boken kombineras de två.

Årets återseende: Det som göms i snö av Carin Gerhardsen. Hammarbyserien var en riktigt bra serie och jag har saknat den. Det visade sig att Carin Gerhardsen också kan skriva en psykologisk thriller.

Årets upptäckt: Kazuo Ishiguro. Det var länge sedan som jag läste en nobelprisvinnare som jag gillade så mycket. Två böcker lästa och det kan definitivt bli fler.

Årets feelgood: Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck. Jag var förvånad över hur mycket jag gillade den – gav den 5- i betyg.

Årets feelgoodförfattare: Ewa Klingberg. Har läst två böcker i hennes serie under året, och det är en serie där jag längtar efter nästa bok.

Årets avslut: Wild Fire av Ann Cleeves. När hennes Shetlandskvartett avslutades för många år sedan var jag väldigt upprörd över slutet. Sen kom plötsligt en ny bok, och det visade sig att det skulle bli fyra till. Nu är ”oktetten” slut och Wild Fire var den sista boken. Jag kommer att sakna Perez, men samtidigt så är det bra att serien nu tydligt är slut.

Årets besvikelse: Jag tyckte om Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr (även om jag inte älskade den som vissa andra). Men Grace av samma författare var inte alls min typ av bok.

Årets event: Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. I år hade jag inte det minsta med arrangemanget att göra, utan var ”bara” gäst. Och vilka fina författarintervjuer, och vilken lyx att få prata personligen med dessa författare.

Årets författarmöte: Mattias Edvardsson. Tack vare Lennart på Vängåvan i Sundsvall fick jag intervjua Mattias på en Bokens Afton. Hur roligt som helst!

TV och film

Antal sedda filmer: 26 som jag inte sett tidigare plus 7 som jag sett tidigare
En hel del färre än förra årets 46!

Antal avslutade säsonger av TV-serier: 23
Överraskande nog fler än förra årets 21.

Årets bästa film: A Star is Born

Årets bästa TV-serie: Big Bang Theory, säsong 10

Årets filmatisering av bok: Återstoden av dagen. Otroligt bra filmatisering av en bra bok.

Årets maratonserie: Game of Thrones. Äntligen fick maken med mig på tåget och under ett år såg vi säsong 2-7…

Årets avslut: Makens och min favoritserie Nashville har nu avslutats efter sex säsonger. Tyvärr var inte säsong 6 en särskilt värdig avslutning. Men vi såg den till slutet och har många fina minnen från serien.

Årets överraskning: Hemmaplan. Första avsnittet övertygade inte, men efterhand så charmades jag rejält av den här norska serien.

Musik

Jag skriver inte om musik här på bloggen men lyssnar varje dag. Enligt Spotifys årssummering så hade jag redan i början av december lyssnat 45 713 minuter på Spotify. Toppgenre country. 24 timmar har jag lyssnat på ”artisten” Nashville Cast (det är musiken från en av våra favoritserier). Så när jag ska summera året blir det allt en del musik också.

Årets låt: I´ll never love again av Lady Gaga och Bradley Cooper (från A Star is Born)

Årets musikevent: Melodic Rock Fest. Tre dagar med konserter i Malmö några dagar i slutet av maj när värmen kommit till Sverige. Som att vara på semester utomlands med maken.

Årets upptäckt: Några av de band som spelade på Melodic Rock.

Årets nya favorit: Casey Barnes. En artist som jag hittat via Spotify och två av hans låtar kröp in på listan med de 25 bästa låtarna.

Avslutande reflektioner.

Årets bloggsummering: 369 inlägg. WordPress säger 108 313 visningar och 68 094 besökare. Siffror som glädjande nog ökar för varje år (även om en del förmodligen är från sökmotorer). 97 prenumeranter och 2329 kommentarer.
Mitt mest lästa inlägg under 2018 var ett gammalt inlägg om tio böcker som passar i en bokcirkel. De sökord som får flest träffar innehåller ”norska” vilket gläder mig.

Att läsa är helt fantastiskt och med bloggandet så öppnas helt nya litterära världar och jag får chans att kommunicera med andra lika boktokiga som jag. God fortsättning till er alla!