Idag är det min tur att öppna en lucka i Julkalenderbloggstafetten som Sofies bokblogg ordnat. Roligt att se att inläggen varit så personliga och olika under ett gemensamt tema. Jag tar över stafettpinnen från Värsta grymma boken som hade sin lucka igår. Men någon att lämna över den till har jag inte, för idag är det ju faktiskt helt otroligt nog julafton.

Temat i årets julkalenderbloggstafett är ”Bäst 2018”. Det må vara att jag möjligen är lite enkelspårig, men är man boknörd så är man. För det första och enda jag tolkade in i det var den bästa boken jag läst under 2018. Jag har läst många bra böcker det här året men det går ju att bara välja en. Och det valet är faktiskt självklart (och inte helt oväntat för er som läser min blogg…): En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson.

Så här skrev jag i min recension:

En helt vanlig familj är en spännande och mycket välskriven berättelse. Jag älskar Mattias Edvardssons sätt att skriva. Varje ord är väl valt, det finns inte ett enda onödigt ord, och läsandet flyter obehindrat.
[…]
Men även om En helt vanlig familj är spännande så är det något annat som gör att den lever kvar efter att jag läst ut den. Den berör mig starkt, faktiskt så starkt att jag får tårar i ögonen stundvis. Beskrivningen av föräldraskap och hur barn utvecklas är klockren. Nu har jag en dotter på 18 år, bara ett år yngre än Stella, och det gör förstås sitt till att berättelsen kommer så nära mig. En helt vanlig familj är både fascinerande och tankeväckande.

Extra kul att den här boken gjort en sådan succé tycker jag som läst alla Mattias Edvardssons böcker (utom barnboken som kom ut i år också). En av mina höjdpunkter i år var faktiskt att jag fick intervjua Mattias på en Bokens afton i november.

Så med det vill jag avsluta den här stafetten. Det är en ära att få vara den som skriver på julafton. Från oss alla till er alla önskar jag en riktigt god jul – och från oss alla också ett stort tack till Sofie.