Från förlagets hemsida: Journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll befinner seg i sine livs verste mareritt. Den stille vestlandsbyen Haugesund rives opp fra sensommerdvalen av en rekke grusomme dødsfall. Noen har ønsket å se disse menneskene lide, mennesker som en gang delte en ungdom sammen. Samtidig føler Lotte at morderen også nærmer seg henne. På samme tid må Viljar og Lotte ta et helt umulig valg: Innrømme at de sto bak drapet på nynazisten Geirmund Bakken samme vår, eller la en hjemvendt fremmedkriger ta straffen for det de selv har gjort.

Død manns tango av Geir Tangen kom ut i oktober 2018. Geir Tangen är en norsk författare, bokbloggare (Bokbloggeir) och gymnasielärare. Han har tidigare arbetat som frilansjournalist för tidningar, radio och tv. Han debuterade 2016 med Maestro som är den första delen i serien om Viljar Ravn och Lotte Skeisvoll, där Død manns tango är den tredje och avslutande delen.

Jag läste den första delen i den här serien i den svenska översättningen. Den tyckte jag var så bra att jag köpte och läste den andra delen på norska i somras. Geir Tangen var en av gästerna på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i november, och då fick jag jag chans att lyssna på honom och prata en stund efteråt med honom. Eftersom han är bokbloggare så kände jag till honom redan innan han gav ut sin första bok. Några veckor efteråt så kom den tredje delen av boken som en överraskning på posten med en fin dedikation!

Død manns tango är en mycket spännande och välskriven deckare. Jag njöt av språket och berättelsen är uppbyggd precis som jag vill ha den i en deckare. Det är en tajt historia med en hög spänningsgrad från första sidan till den sista. En riktig bladvändare som var svår att släppa. Det har inte hänt så ofta det här året, men det här var en bok jag gärna återkom till även trötta kvällar. Den är uppbyggd enligt alla tänkbara klichéer från deckargenren men trots att det är så uppenbart är det här en otroligt bra deckare. Geir Tangen förmår att gå bakom klichéerna och skapa karaktärer som berör.

I Maestro så var det åtskilliga blinkningar till verk av olika deckarförfattare, både norska och svenska, vilket var en av styrkorna. I Død manns tango används den försupna polisen, den ensamma kvinnliga utredaren, den otrevliga poliskollegan, den hämndslystna brutala mördaren med en personlig vendetta. Det känns mer som det är strukturen och karaktärstyperna som är blinkningen till deckargenren. Jag kan dock ha missat en del litterära referenser (utom den till George Orwells 1984 som framgår redan av baksidestexten). Vissa av komponenterna som används brukar jag reta mig på i andra böcker, men här tycker jag hela serien håller ihop på ett sätt som gör att jag köper en del ”sammanträffanden”.

Jag gillar Geir Tangens sätt att skriva, det fanns en del liknelser som fick mig att dra på smilbanden, men inte överdrivet mycket. En del humor tycker jag är bra i en deckare. Historien och karaktärerna berörde mig. Kanske beror det på att jag lärt känna Lotte och Viljar, men det är som att återse bekanta, som man nu förstår och tycker om trots bra och dåliga drag. Karaktärsteckningarna är överhuvudtaget bra, och i den här sista boken så är det flera av de andra återkommande karaktärerna som jag tycker man lär känna på ett annat sätt. En liten tår letade sig fram på slutet och knuten i magen efter avslutad läsning… Mer tänker jag inte säga om historien för att inte spoila.

En del deckarförfattare drar ut på sina serier i det oändliga. Geir Tangen hade egentligen bara tänkt skriva en bok om de här karaktärerna men det blev tre. En serie som jag tycker är en av de bästa just nu i norsk krim. Trots att det alltid är sorgligt att läsa sista boken i en bra serie, så tycker jag det också är bra att det är just sista delen, att serien får ett avslut. Förhoppningsvis får vi läsa mer av Geir Tangen ändå. För er som inte läser på norska kan jag lugna er med att den andra delen kommer ut på svenska i vår, och förhoppningsvis även den här såsmåningom.

Omdöme: Välskriven bladvändare om hämnd och ensamhet
Betyg: 5-

Bloggat om boken har My criminal mind, Tine sin blogg, Bjørnebok, och ebokhyllami

Mer om boken kan du läsa här 
Förlag: Gyldendal
Sidor: 390
Betyg på Goodreads: 4,14 baserat på 7 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från författaren
Utläst 7 december 2018.