Från förlagets hemsida: Snön faller tät över den småländska bygden och julen närmar sig med stormsteg. Marika försöker på bästa vis få in känslan av jul i sin lilla hyresstuga. Den nyinköpta adventsljusstaken sprider ett stämningsfullt ljus, men när det kommer till att baka pepparkakor blir det bara brända hjärtan. De får Marika att reflektera över sitt liv och det hon har lämnat bakom sig: dottern och kärleken. Vad gör hon egentligen hemma i Sverige? Efter många år som anställd i hotellbranschen världen över har hon på grund av sin hopplösa stolthet hamnat djupt inne i en småländsk skog och arbetar som kyrkvaktmästare. Från att ha vistats i miljöer med vajande palmer och paraplyförsedda cocktails tar Marika hand om växter och putsar ljusstakar.
Under en middag med nya vänner leder samtalet till 1800-talet, till en vaxblekares dotter som för att rädda sin familj från fattighuset tar lagen i egna händer och startar en imponerande affärsrörelse.

Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg kom ut i oktober 2018. Det är den tredje delen i Huskvarnaserien. Ewa Klingberg är en svensk författare om tidigare har arbetat som lärare. Hon skriver romaner såväl som noveller för veckopressen samt är medarbetare i tidningen Släkthistoria. Hon driver även bloggen Holavedsbrudar. Den första boken i Huskvarnaserien, Manglade dukar och vikta servetter kom 2016 och tidigare i år kom Lånat silver och krossat glas.

Vaxade juveler och brända hjärtan är en mycket välskriven och lättläst feelgood. Det är en mjuk och fin berättelse men med en historia som inte är helt sockersöt utan berör. Precis som feelgood ska vara i mina ögon! Jag sträckläste Vaxade juveler och brända hjärtan och njöt av läsningen! Den utspelar sig också i jultider, och det var inte helt fel att få lite julstämning i mörka november.

Jag brukar säga att historiska romaner inte är ”min grej”, och det brukar det faktiskt inte vara. Så därför brukar jag undvika den genren. Men i Ewa Klingbergs böcker så är den historiska delen ett plus. I Vaxade juveler och brända hjärtan så skulle jag gå så långt som att säga att det är den delen jag gillar bäst.

En styrka med hela den här serien är karaktärsteckningarna av starka självständiga kvinnor, som bryter mot fördomar och samhällsstrukturer. De funderar ofta över hur deras agerande ska landa, men går efter sin övertygelse. I den här boken framstår Marika som mycket osäker i det mesta, och det kan vara en bidragande orsak till att jag gillar Karolinas berättelser mer. Berättelsen om vaxblekningen känns helt unik, och jag är nyfiken på om det finns en verklig historia bakom. Just det faktum att de historiska delarna handlar om kvinnor som bryter normer tror jag också är en bidragande del till mitt positiva intryck trots mina ”fördomar” mot historiska romaner.

I år kom Ewa Klingberg med två böcker i den här serien, och jag hoppas det inte dröjer länge till nästa bok. För det här är verkligen bra feelgood!

Omdöme: Välskriven feelgood med en intressant och berörande historia
Betyg: 4+

Bloggat om boken har och dagarna går, Västmanländskans bokblogg och Johannas deckarhörna

Mer om boken kan du läsa här eller här
Förlag: Historiska media
Sidor: 344
Betyg på Goodreads: 3,73 baserat på 15 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst 18 november 2018.