Från Sf.se:  Ally har precis gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon en dag upptäcks av musikern Jack som hjälper henne in i rampljuset. Men när Allys karriär äntligen börjar ta fart så håller deras relation på att rasera – samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner…

A Star is Born är en amerikansk film från 2018 av Bradley Cooper med Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott m.fl. I original har den samma titel. Den är en remake av en film från 1937.

Den här filmen hade vi bägge lust att se när vi för en gångs skull masade oss iväg på bio. Jag hade fått den rekommenderad av flera, bl.a. de som trodde att jag skulle gilla musiken.

A Star is Born är en stark och mycket berörande film. Filmen är 2 timmar och en kvart lång, och inte ett ögonblick av den tiden tänkte jag på något annat än det som utspelade sig på bioduken. Och det säger inte lite i den stressade period jag befinner mig nu. Skådespeleriet är otroligt starkt, i synnerhet Lady Gagas och Bradley Coopers. Musiken är fantastisk på så många sätt att jag har svårt att beskriva det. Lady Gagas artisteri och röst är helt fantastisk och det i kombination med Bradley Coopers röst och deras harmonier gör att jag är helt trollbunden. När Lady Gaga sjunger så får jag faktiskt gåshud. När Bradley Cooper tittar rakt in i kameran med sin intensiva blick och sitt finstämda skådespeleri så är jag helt fast. Och även jag som sällan gråter på bio känner hur tårarna är nära flera gånger, i synnerhet på slutet.

Det är ingen vacker kärlekshistoria, det är destruktivt och ångestfyllt och ibland nästan osunt. Men det är hudlöst berättat, och den starka kemin mellan Bradley Cooper och Lady Gaga lyfter filmen till något alldeles extra. Det är ett av de mest minnesvärda paren som jag sett på film på länge. Men även bikaraktärerna är viktiga, som exempelvis Jacks bror Bobby som spelas av Sam Elliott. En stor eloge till Bradley Cooper som regissör också då regin och fotot är riktigt bra. Allt känns uttänkt, ända ut till ljussättningen.

Det finns ett parti i mitten av filmen när Ally blivit popstjärna där jag tycker filmen tappar lite, men det är inte en lång stund.

Det här är en remake av en gammal film, och dessutom inte den första remaken. Nu har jag inte sett någon av de tidigare versionerna, men Bradley Cooper har definitivt lyckats sätta historien i ett modernt sammanhang, och den har ett djup.

Efter att jag sett filmen så var jag ute på nätet och läste en del om den. En artikel handlade om hur man i filmen återkommande kör över kvinnorna (i synnerhet Ally) och inte respekterar ett nej. Jag noterade också det i några sammanhang, men tyckte att de delarna också belystes och inte alls framställdes som okomplicerade, utan tvärtom adderade till komplexiteten i förhållandet och Allys karriär.

Jag rekommenderar filmen starkt. Och när ni sett filmen kan ni lyssna på musiken om och om igen på Spotify precis som jag gör 😉

Mitt betyg: 9,5 (av 10)

Originaltitel: A Star is Born
Genre: Drama, Musik, Romance
Betyg på IMDB: 8,3 baserat på 90 851 betyg
När jag såg den: 11 november 2018
Format: Bio
Med vem: Maken
Recension på Moviezine.