Från Goodreads: Having just celebrated her 26th birthday in 1976 California, Dana, an African-American woman, is suddenly and inexplicably wrenched through time into antebellum Maryland. After saving a drowning white boy there, she finds herself staring into the barrel of a shotgun and is transported back to the present just in time to save her life. During numerous such time-defying episodes with the same young man, she realizes the challenge she’s been given: to protect this young slaveholder until he can father her own great-grandmother.

Kindred av Octavia E Butler kom ut 1979. Octavia E Butler var en amerikansk författare som är mest känd för sina böcker inom science fiction. Hon gav ut ett 20-tal böcker och hennes första bok var Patternmaster som kom ut 1976. Kindred beskrivs som science fiction, historisk fiktion och Afro-Amerikansk litteratur. Det är också en unik form att berätta om slaveri. Butler själv har klassat den som fantasy. Den verkar inte vara översatt till svenska, vilket är anmärkningsvärt.

Det här verkar vara en känd bok, i alla fall i USA, men jag hade inte hört talas om den förrän maken köpte den i USA förra året. Han gillade den så mycket så den hamnade i Makeutmaningen där den blev oktober månads bok.

Kindred är en intressant och välskriven bok. Jag var initialt lite skeptisk, såg likheter med Gabaldons böcker, men det visade sig att den var betydligt mer intressant. I själva verket så tycker jag Octavia E Butler har hittat ett genialiskt sätt att berätta en historia om slaveri med en modern röst. I en del böcker så stör jag mig på just det, att berättande känns för nutida. I och med att Dana kommer från 70-talet och placeras i den här miljön så känns det helt naturligt. Jag gillade språket i Kindred, det är välutvecklat och passar historien.

Berättelsen i Kindred sätter fingret på något som tyvärr fortfarande är aktuellt. Det är lätt att sätta sig till doms över andra och säga att ”jag hade aldrig gjort så”. Dels så förekommer det genom att man fördömer sina förfäder genom att tycka att de borde sett vad som var fel agerande, dels så har vi ofta tendensen att moralisera över hur man beter sig i andra kulturer än den vi befinner sig i. Genom Danas ögon låter Octavia E Butler läsaren uppleva hur svårt det är att bryta sig ur ett mönster som är självklart, eftersom man aldrig sett något annat. Mycket tänkvärt och ett unikt sätt att berätta en historia om slaveri. För mig råkade läsningen också sammanfalla med diskussioner i samband med dotterns skoluppgift om Rasism i USA med exempel från The Help och To Kill a Mockingbird.

Karaktärsteckningarna i boken är intressanta och välgjorda. Hela boken berättas ur Danas perspektiv, men de andra karaktärerna framträder tydligt. Det är också en relationsroman, och ingen enkel sådan. Alla karaktärerna är komplexa, och visar både ”onda” och ”goda” sidor.

Science fiction är inte min favoritgenre, men det händer då och då att jag läser någon bok i den genren. Jag skulle kunna tänka mig att läsa mer av Octavia E Butler

Omdöme: En skakande berättelse om slaveri ur en modern kvinnas synvinkel.
Betyg: 4

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Beacon Press
Sidor: 264
Betyg på Goodreads: 4,22 baserat på 63 359 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst 20 oktober 2018.