Johannas deckarhörna har skapat en serie hon kallar Veckans topplista, eftersom hon tycker Top Ten Tuesdays inlägg blir svårare och svårare. Jag deltar gärna i en sådan serie – här är veckans inlägg.

Vecka 43 är temat: Italien.

Hm – det här kan bli något svårt. Jag läser alltför sällan italienska böcker, så jag får gräva lite i ”före bloggen tid” för att hitta böcker jag läst och gillat (finns också böcker av italienska författare som jag läst och inte alls gillat…).

  1. Stål av Silvia Avallone. Om betydelsen av vänskap för två italienska 13-åriga tjejers väg in i den hårda vuxenvärlden.
  2. The Fatal Touch av Conor Fitzgerald. En italiensk deckare som jag köpte när vi var i Rom. En underhållande detalj var att mordoffret hittas på ett torg där vi stannat dagen innan och ätit en god pastalunch.
  3. Playing for pizza av John Grisham handlar om en amerikansk fotbollsspelare som inte längre kan få jobb i NFL och får flytta till Italien för att spela. En annorlunda Grishambok – men underhållande. Och kort.
  4. Rosens namn av Umberto Eco. Gjorde enormt starkt intryck på mig på många sätt när jag läste den för många år sedan. Filosofi, religion och spänning i ett.
  5. Änglar och demoner av Dan Brown. En av hans bättre. Utspelar sig i Vatikanstaten och i Rom. Bra filmatisering också!

Jag tänkte också ta med Den gudomliga komedin. Den står i hyllan men jag har bara läst brottstycken av den. Något som förstås borde åtgärdas av bildningsskäl.