Från förlagets hemsida: Sam Berger är misstänkt för ett mord han inte har begått, och partnern Molly Blom ligger i koma. Han flyr till skärgården och väntar på direktiv från Säpos högste chef. Ett terrordåd hotar Stockholm och en jagad mördare – som nu har kidnappat en flicka – kan gå fri. Är Berger lösningen eller en del av problemet?

Mittvatten av Arne Dahl hade recensionsdatum 31 augusti 2018. Arne Dahl är den pseudonym under vilken författaren Jan Arnald gett ut 11 böcker i deckarserien om A-gruppen och 4 deckare om gruppen Opcop. Mittvatten är den tredje i en serie om Sam Berger och Molly Blom. Den första, Utmarker, kom 2016.

Som deckarläsare borde jag förstås ha läst mer av Arne Dahl, men det var först med den första i den här serien, Utmarker, som jag verkligen upptäckte hans författarskap. Även andra delen, Inland, har jag läst, och blev glad när jag kunde få den tredje delen från förlaget. Den gick som följetong i tidningen, och jag hade sett att det förekom ett lokalt ortsnamn.

Mittvatten är en välskriven deckare, med hög språklig kvalitet. Den här serien är något att sätta i händerna på de som pratar föraktfullt om deckare och kritiserar just språket. Arne Dahl kan skriva deckare med spänning, men han förmår också måla med språkets hjälp. I de tidigare delarna i serien har jag kunnat uppskatta just de språkliga vindlingarna och liknelserna, men när jag läste Mittvatten var jag för trött. Texten krävde ett fokus som jag inte hade i början, vilket gjorde att första halvan kändes tungläst. Det var först när jag en lördag kunde fokusera och sträckläsa som jag förmådde uppskatta boken och läsningen flöt.

Det är inte bara språkligt avancerat, det är också en bok fylld av referenser, inte minst litterära sådana. I synnerhet hade det varit en fördel att veta mer, och kanske ha läst, James Joyes Ulysses. Alla referenser var inte klara för mig, och då är jag ändå ganska beläst.

Mittvatten är den tredje delen i en serie, och även om det finns en del hänvisningar till tidigare historier, så får man den inte serverad. Det kan vara en fördel, men för mig var det här en nackdel, då jag inte fullt kom ihåg hela historien i Utmarker och Inland. Det gjorde att det tog tid för mig att ta mig in i historien. De tre böckerna utspelar sig i direkt följd tidsmässigt, så de bör med fördel läsas så också – i tät följd.

Historien är spännande – Arne Dahl vet hur man bygger en spänningsroman – men det var först i andra halvan av boken som jag verkligen tyckte att det tog fart. Då rätades mina frågetecken ut och jag fick ihop historien. Mittvatten ska läsas som en ”god historia”, för den är på många sätt fullständigt osannolik.

Ett av skälen till att jag ville läsa den var att jag trodde den skulle utspela sig i mitten av Sverige, dvs i Sundsvallstrakten. Det gjorde den tyvärr inte…

Mitt intryck är att det här är den sista boken i en serie, men jag hittar inga uppgifter om det är det eller inte. Kommer det ytterligare en bok i serien så kommer jag i alla fall att vilja läsa den.

Omdöme: Välskriven spänningsroman med språkliga vindlingar
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Mysterierna

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Albert Bonnier förlag
Sidor: 384
Betyg på Goodreads: 3,7 baserat på 53 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget.
Utläst 29 september 2018