Blå av Maja Lunde

Från förlagets hemsida: 2017: Signe är snart sjuttio, men skräms inte av havet. Hon seglar ensam bort från sin barndomsbygd i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Det är bara hon, båten som heter ”Blå” och en märklig last.
2041: David tycker att han är för ung för att vara far, ändå har han blivit ensam med sin lilla dotter. De två är på flykt genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka, där nord står mot syd, och där vattnet inte längre räcker till oss alla. Allt förändras den dag då de upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård långt inne i landet.

Blå av Maja Lunde kom ut i maj 2018. I original heter den Blå och kom ut 2017. Det är den andra delen i den s.k. Klimatkvartetten. Maja Lunde är en norsk författare som har skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn och ungdom, bland annat serien Världens bästa gäng och Battle. Hennes första bok för vuxna, Binas historia som också är del ett i Klimatkvartetten, kom ut på svenska 2016.

Även den här boken fick jag chans att låna inför att jag skulle prata på en Låna & Läs kväll på Akademibokhandeln. Jag hade sett den och blivit nyfiken, men visste inte så mycket om den.

Blå är en ytterst fascinerande och berörande berättelse. Maja Lunde har ett sätt att skriva som gör att läsningen flyter lätt, samtidigt som det finns mycket att reflektera över – både utifrån innehållet och utifrån hur hon strukturellt bygger sin historia. Det är lätt att tröttna i medieflödet på klimatfrågan, att bli blasé eller bli deprimerad. Därför är en bok som Blå extra viktig. Den innehåller mycket som är tänkvärt om jordens klimat, men Maja Lunde undviker i mitt tycke varje antydan till moralpredikan eller skuldbeläggande. Det är en ”tänk om” historia som lever kvar i mig långt efter att jag läst ut boken.

Maja Lunde är bra på att få fram stämningar och känslor genom sitt sätt att skriva. Berättelsen om Signe känns ända in i märgen som kall och blöt, medan berättelsen om David känns varm och torr, det är som om man som läsare lever sig in i känslan. Karaktärsbeskrivningarna är intressanta och de förstärker känslan av den tid de lever i. Berättelsen om Signe är något mer omständlig och ordrik, så ibland känner jag att jag tappar fokus. Berättelsen om David upplever jag som enklare att läsa, samtidigt som den berör mig starkare, inte minst för att Davids band till sin dotter Lou är en viktig komponent.

Jag har nu lust att läsa Binas historia, medan jag samtidigt ser fram mot nästa del i den här serien av fristående böcker. Återigen en norsk författare som levererar.

Omdöme: Berörande och starkt om hur vårt klimat påverkar oss och vi påverkar klimatet
Betyg: 5-

Bloggat om boken har Breakfast bookclub, hyllan och och dagarna går

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Natur & Kultur
Originaltitel: Blå
Översättare: Lotta Eklund
Sidor: 355
Betyg på Goodreads: 3,74 baserat på 667 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän.
Utläst 29 augusti 2018.

6 kommentarer

  1. Jag har Binas historia här hemma sedan länge och vill verkligen läsa den, men recensionsexen kommer hela tiden före. Jag måste nog helt enkelt strunta i det och bestämma mig för att börja med den här klimatkvartetten, annars blir det aldrig av. Bra att veta att åtminstone Blå är lättläst trots ämnet.

    Gilla

  2. Ojdå, den här boken har jag ratat. Kanske mest just för att jag var rädd att där skulle vara moralpredikningar och det är något jag bara inte klarar. Får kanske ta och revidera det 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.