Hon som inte vet av Karen Cleveland

Från förlagets hemsida: Vad gör du när allt du tar för givet kanske är en lögn?
CIA-analytikern Vivian Millers uppdrag är att avslöja ryska spionceller i USA. Hon kommer över en hemlig mapp som innehåller bilder på infiltratörer som lever i landet under täckmantel. Ett par klick senare är allt som betyder något för henne hennes jobb, hennes man, till och med hennes barn hotade. Vivian har svurit på att försvara sitt land mot alla fiender, men nu står hon inför ett omöjligt val. Hon slits mellanplikttrogenhet och förräderi, kärlek och misstänksamhet. Vem kan hon lita på?

Hon som inte vet av Karen Cleveland hade recensionsdatum 4 juni 2018. I original heter den Need to Know och kom ut i januari 2018. Karen Cleveland är en amerikansk författare som har jobbat som analytiker på CIA i åtta år, de sista sex inom området antiterrorism. Hon som inte vet är hennes debutroman.

Den här hade jag missat i utbudet men när jag fick chans att låna några böcker för att läsa inför en kväll när jag skulle framträda på bokhandeln för att prata om böckerna i Låna & Läs, så var det här en av de som jag valde utifrån rekommendation av en vän.

Hon som inte vet är en mycket lättläst och spännande bladvändare. Den är svår att lägga ifrån sig, och läsandet blir något av hetsläsande. Trots att Hon som inte vet är väldigt spännande så var berättelsen tunnare än jag förväntat mig utifrån vad jag hört innan. Efteråt så får jag känslan av att boken inte har så mycket mer än spänning och driv. Vilket i sig kan vara precis vad man behöver i vissa stunder. Den är god avkoppling för en thriller- och deckarälskare.

Historien är Vivians berättelse (i jag-form) av händelserna, och här får jag ett problem. Allt eftersom jag läser blir jag mer och mer irriterad på Vivian. Jag tycker hon agerar oprofessionellt, utan logik och helt orealistiskt, vilket jag har svårt för. Däremot gillar jag att berättelsen innehåller många scener från vardagslivet, samtidigt så har jag svårt att få ihop bilden av Vivian. Övriga karaktärer får man lära känna helt genom Vivians ögon och de blir svåra att få grepp om.

Hon som inte vet är en thriller som bygger på amerikanernas rädsla för ”ryssarna” vilket för en svensk kan vara svårt att helt och hållet förstå. Men samtidigt är det utifrån aktuella händelser i amerikansk politik klart att den rädslan lever och frodas. För att uppleva berättelsen som spännande måste man till stor utsträckning köpa den bilden/vinklingen av det amerikanska samhället och mentaliteten. Författaren är själv analytiker på CIA, vilket bör innebära att bilden av Vivians vardag på CIA och hennes arbetsuppgifter är riktig.

Slutet är förmodligen en vattendelare vad gäller intrycket av boken. Jag gillar verkligen slutet och tycker det höjer slutintrycket.

Jag skulle kunna tänka mig att läsa mer av Karen Cleveland, om hon kan få till en thriller med samma tempo. Men ännu hellre skulle jag se en filmatisering av Hon som inte vet.

Omdöme: Mycket lättläst amerikansk thriller med högt tempo.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Vargnatts bokhylla, Zellys bokhyllamalins bokblogg, och dagarna går och Bokhyllan

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Norstedts
Originaltitel: Need to Know
Översättare: Jessica Hallén
Sidor: 316
Betyg på Goodreads: 3,87 baserat på 12 800 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän
Utläst 25 augusti 2018.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.