Veckans topplista v. 39: Crimetime: de bästa svenska deckarna i år

Johannas deckarhörna har skapat en serie hon kallar Veckans topplista, eftersom hon tycker Top Ten Tuesdays inlägg blir svårare och svårare. Jag deltar gärna i en sådan serie – här är veckans inlägg.

Vecka 39 är temat: Crimetime: de bästa svenska deckarna i år

Åh – det här är ju mitt favorittema 🙂 Som flera av er vet så brinner jag lite extra för deckargenren som jag tycker är klart underskattad. Här kommer årets lista hittills. Med disclaimern ”vad är en deckare egentligen?”. Exempelvis har jag inte tagit med En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson trots att det är en spänningsroman på vissa sätt. Jag har också bara valt ut de som faktiskt kommit ut 2018 i den utgåvan jag läst dem. Ändå var det inte lätt att rangordna bland alla deckare jag läst i år…

5. Bjørnen av Gard Sveen
4. När du vänder dig om av Pernilla Ericson
3. Hemmets trygga vrå av Cara Hunter
2. Maestro av Geir Tangen
1. Judasvaggan av Caroline Engvall

9 kommentarer

 1. Jag valde också att inte ta med Mattias Edvardssons bok eftersom jag inte tycker att den är en deckare. Möjligen en spänningsroman, kanske en thriller. Svårt det där med genrer, vissa böcker är inte helt lätta att kategorisera.

  Gilla

 2. Jag blir så glad när du har Hemmets trygga vrå på tredje plats 🙂

  För en gångs skull så frångick jag min egen genreindelning och tog med Mattias bok. Det kändes så fel annars.

  Gilla

 3. Jag tog bara med deckare som är nominerade till Crimetime Göteborg, men skall skriva ett inlägg litet längre fram om årets bästa deckare, men då blir det både svenska och utländska tror jag. Judasvaggan är den enda jag läst, men den läste jag ju inte ut eftersom det var så hemskt med de små barnen, det gick bara inte.

  Gilla

 4. Ja, knepigt det där med vad som räknas som deckare och inte. Går efter hur böckerna kategoriseras hos förlagen och nätbokhandlarna, och hoppas de har koll… 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.