Från förlagets hemsida: En gång var Anthony Peardew en hyllad författare, men på ålderns höst vårdar han främst sin samling av förlorade ting: brottstycken av andra människors liv. Det är saker som han under många, långa år har tagit hand om, för att gottgöra för ett löfte han en gång bröt.
När han inser att tiden håller på att springa ifrån honom lämnar han över sitt hus och alla dess omhändertagna, förlorade skatter till sin assistent Laura – den enda person han litar på kan överta ansvaret att återförena dessa ting med deras rättmätiga ägare.
Men de förlorade tingens vårdares sista önskan visar sig ha oförutsägbara återverkningar, som i sin tur leder till en rad slumpmässiga och lyckosamma möten …

Räddaren av förlorade ting av Ruth Hogan kom ut i juni 2018. I original heter den The Keeper of Lost Things och kom ut i januari 2017. Ruth Hogan är en brittisk författare som tidigare varit HR-chef inom kommunen och receptionist och skrivit på fritiden. Under en cancerbehandling började hon skriva på allvar, och resultatet blev Räddaren av förlorade ting som är hennes debutroman.

Den här boken hade jag sett på en del bloggar, bl.a. inne hos Bokföring enligt Monika som brukar gilla samma typ av böcker som jag i stort sett. När jag fick chans att låna några böcker för att läsa inför en kväll när jag skulle framträda på bokhandeln för att prata om böckerna i Låna & Läs, så var det här en av de som jag valde.

Räddaren av förlorade ting är en välskriven och lättläst feelgood. Det är en charmig och fin historia som berör som Ruth Hogan berättar. Jag gillar att berättelsen cirklar kring historierna om de små förlorade sakerna som Anthony samlat på sig. Man får som läsare på ganska få rader en känsla för flera människoöden som är tänkvärda var och en på sitt sätt. I en feelgood ska det finnas delar som får en att le och känna hopp, men också en del svärta. Båda delarna finns i Räddaren av förlorade ting.

Det finns några saker som jag inte är så förtjust i. Mitt huvudproblem är de delar som snuddar vid övernaturliga förklaringar. Jag har svårt för den typen av resonemang i verkliga livet, och även i böcker där det ska förklara saker i verkligheten (fantasy är en annan sak). Jag har också svårt för Laura till viss del, och det gör att jag har svårt att hålla fokus på berättelsen hela vägen.

Det är något schablonartade karaktärsbeskrivningar, exempelvis en person med Downs syndrom. Men det finns också en värme, som uppväger schablonerna. Jag gillar dåtidshistorien mer än nutidshistorien, men uppskattar att de vävs ihop fint på slutet.

Jag skulle gärna läsa mer av Ruth Hogan, Räddaren av förlorade ting är en lovande debut. Tydligen finns det en bok till av henne – Wisdom of Sally Red Shoes. Den vill jag läsa!

Omdöme: Fin feelgood om livets förgänglighet och slumpens betydelse.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika, Endast e-böcker, hyllan, Västmanländskans bokblogg och Bina´s Books

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Lind & Co
Originaltitel: The Keeper of Lost Things
Översättare: Fredrika Spindler
Sidor: 312
Betyg på Goodreads: 3,83 baserat på 55 828 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän
Utläst 22 augusti 2018.