Från förlagets hemsida: Vännerna Noah och Abdi har alltid gått sida vid sida. En sen natt när Noah hittas medvetslös, flytande i en kanal, förändras allt. Vad som först tycks vara ett skämt som gått snett förvandlas till en öppen strid. Noah är född i Storbritannien, Abdi är flykting från Somalia. Och Bristol håller på att kollapsa av sociala spänningar.
Polisen Jim Clemo vill försäkra sig om att Noah – som befinner sig i koma – verkligen råkat ut för en olycka. Men Abdi vägrar berätta vad som har hänt. När kriminalreportern Emma Zhang, som också är Jim Clemos före detta älskare, söker upp Noahs föräldrar kommer också stadens rasism upp till ytan.
Två familjer slåss nu för sina söner – och för sanningen. Ingen av dem förstår ännu hur långt de kommer att gå, vilka demoner de kommer att konfrontera, och vilken smärta de ska behöva utstå.

Under ytan av Gilly MacMillan hade recensionsdatum 3 augusti 2018. I original heter den Odd Child Out och kom ut 2017. Gilly Macmillan är en brittisk författare som debuterade 2015 med Bränd himmel, den första delen i serien om Jim Clemo. Under ytan är andra delen i samma serie.

Efter att ha läst Bränd himmel av Gilly MacMillan så hade jag satt upp bevakning på hennes nästa bok. När jag såg den här på engelska i en bokhandel var det mycket nära att den fick följa med mig hem. Men så blev det inte. När den svenska översättningen kom från förlaget fick den hög läsprioritet.

Under ytan är en mycket välskriven berättelse med en stark närvaro. Det är något med Gilly MacMillans sätt att skriva och behandla berättarperspektiv som gör att berättelsen kommer väldigt nära. Det känner jag igen från Bränd himmel och det är främst det som gör att jag tycker väldigt mycket om hennes böcker. Under ytan är inte en thriller eller deckare i så hög grad som ett starkt drama. Den handlar om relationer, känslor, rasmotsättningar, segregation och flyktingars situation i dagens samhälle. Om allt detta skriver hon engagerat. Men väntar man sig en traditionell deckare/thriller så finns risk att man blir besviken.

Karaktärerna är intressanta och jag känner med dem. Karaktärerna ändras efterhand, eller läsarens bild ändras i alla fall. Likaså ändras bilden av relationerna mellan karaktärerna. Jag har lättast att känna med Abdis syster Sofia, medan jag har klart svårast med Nohas berättarröst (varför kan jag inte säga utan att spoila). Det här är ju del två i en serie, där jag läst och tyckt mycket om del ett, men jag inser att jag inte minns allt som hände karaktärerna. I synnerhet har jag glömt Emma Zhangs roll i förra boken.

Under ytan är en mycket stark berättelse, även om den inte väcker fullt så starka känslor hos mig som Bränd himmel gjorde. Helt klart är att det här är en författare som nu kommer att vara auto-buy för mig, oavsett om det är en del till i samma serie, eller om hon skriver något annat. För er som inte läst Gilly Macmillan än rekommenderar jag att ni omedelbart gör det.

Omdöme: Stark berättelse om utsatthet, segregation och relationer
Betyg: 4+

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Modernista
Originaltitel: Odd Child Out
Översättare: Åsa Brolin
Sidor: 318
Betyg på Goodreads: 3,76 baserat på 4902 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 19 augusti 2018.