Från Discshop: Året är 2045 och världen befinner sig på randen till kaotisk kollaps. Människor har sökt trygghet i en virtuell verklighet – universumet OASIS som har skapats av den briljante och excentriske James Halliday (Oscarbelönade Mark Rylance). När Halliday dör, testamenterar han sin enorma förmögenhet till den som hittar den digitala ledtråd han gömt någonstans i det gigantiska OASIS. Det blir en tävling som engagerar en hel värld.

När den unga hjälten Wade Watts (spelad av Tye Sheridan) bestämmer sig för att delta i tävlingen kastas han in i en fartfylld och svindlande skattjakt genom ett fantastiskt universum fyllt av mysterier och faror.

Ready Player One är en amerikansk film från 2018 av Steven Spielberg med Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn m.fl. I original har den samma titel. Den är baserad på boken av Ernest Cline med samma namn.

Maken läste Ready Player One för ett tag sedan och att filmen skulle hitta hem till oss var givet. Jag läste boken i augusti och gillade den verkligen (recension här), så när det var min tur att välja film så blev det Ready Player One.

Ready Player One är en välgjord och spännande film. Det är action hela vägen igenom, och det är snyggt gjort. Det är 80-talsreferenser (som i boken) och en hel del bra musik. Det är ett klart plus.

Tyvärr så kommer jag och filmen omedelbart på kant med varandra. Jag har nämligen läst boken, och ändringarna i filmatiseringen är… väsentliga på flera punkter. I synnerhet inledningen. Boken är rätt speciell eftersom den innehåller detaljerade beskrivningar av olika spel från utvecklingen som lett till de spel vi har idag. När jag läste boken så såg jag framför mig hur man skulle kunna ta tillvara möjligheterna av ett annat medium att illustrera det här. Det gör man till viss grad, men inte alls som jag hoppats. Men det största problemet är att man tagit bort en stor del av ”storylinen” på olika punkter. Jag förstår att man ändrar, men här har man ryckt bort en del av grunden och det som ger ett djup, till fördel för ganska banala förklaringar kring ledtrådarna. Lite grann påminner det om vad man gjorde med Slumdog Millionaire, där gåtorna i filmen är andra än i boken, men inte med lika lyckat resultat. Även vad gäller relationerna har man ändrat, till en Hollywoodvariant. Mer kan jag inte säga utan att spoila…

Nu låter det som om jag inte alls gillade filmen, men det gjorde jag. Som jag skrev ovan så är det bra musik och många 80-tals referenser vilket i min värld är ett stort plus. Man har tagit bort en hel del referenser, men lagt till andra som innehåller mer fart och gör sig bra på film. Det är en bra actionhistoria med en del unika inslag, det är fina stunder vad gäller vänskap och kärlek och det är väldigt snyggt gjort. Skådespelarna gör en bra insats, det man ser av dem. När jag inte irriterade mig över skillnaderna så blev jag uppslukad av filmen, och hade framförallt roligt av underhållningen.

Något jag saknar i filmen (som var lättare att uppfatta i boken) var bakgrundshistorien till varför samhället ser ut som det gör. När jag läste boken reflekterade jag en del över det, men i filmen blir det mer obegripligt varför alla flyr in i OASIS. Karaktärerna i boken funderar också på detta, och en del av deras val baseras på den verkliga världen de lever i. Det hade kunnat ge ytterligare en dimension till berättelsen.

När jag nu skriver den här recensionen så kollar jag lite på andra recensioner på webben. En del av de frågetecknen som recensenterna har kring filmen, t.ex. hur ungdomarna kan ha sådan koll på 80-talet, är helt förklarat i boken, så jag reagerade inte alls på de sakerna. Sen har Steven Spielberg introducerat en mängd referenser till filmer exempelvis som jag nu inser att jag missat (se här), som hade kunnat göra filmen ännu bättre för mig.

Ready Player One är en film som jag rekommenderar. för dig som vill ha action, humor och en genomtänkt story. Men har du redan läst boken kan det hända att du blir besviken.

Mitt betyg: 8,5 (av 10)

Mer om filmen kan du läsa här och här.
Originaltitel: Ready Player One
Genre: Drama, Spänning, Science Fiction
Betyg på IMDB: 7,6 baserat på 215 847 betyg
När jag såg den: 25 augusti 2018
Format: Bluray
Med vem: Maken, dottern och sonen
Recension på Moviezine.