Från förlagets hemsida: I Sverige brukar det informellt talas om tre statsmakter. De två första är regeringen och riksdagen, den tredje är massmedia. Men det finns fler. Vår demokrati består av så mycket mer än valet vart fjärde år. Det är snarare dagarna, månaderna, åren däremellan som spelar roll.
Utanförskap finns överallt, landet är segregerat. Samtidigt har det aldrig funnits så många möjligheter att påverka. Berättelsen om Sverige består av tankeväckande och inspirerande texter och vi får möta personer som på ett eller annat sätt försöker förändra.
Patrik Lundberg tar med läsaren på en resa genom Sverige i dag. Från fotbollsklubbar till flyktingar, från Flashback till skolbibliotek, från feminister till nationalister.
Berättelsen om Sverige är läsning för alla, både för de som känner sig inkluderade i majoritetssamhället och de som inte gör det.

Berättelsen om Sverige: Texter om vår demokrati av Patrik Lundberg kom ut 22 augusti 2018. Patrik Lundberg är en svensk författare, journalist och föreläsare som debuterade 2013 med Gul utanpå. Han är kolumnist på Aftonbladet och vice ordförande Sveriges Författarförbund.

Jag fick ett mejl från förlaget med en fråga om jag ville läsa den här boken. Jag har tidigare läst Gul utanpå av Patrik Lundberg (då och det var något i beskrivningen som gjorde mig intresserad av Berättelsen om Sverige. Kanske är det så enkelt som att dottern är förstagångsväljare, och sonen engagerar sig politiskt.

Berättelsen om Sverige: Texter om vår demokrati är en oerhört intressant och extremt viktig bok att läsa i dagens Sverige. Målgruppen är Unga vuxna, men den håller för en mycket större målgrupp. Den är lättläst och har en bra blandning av texter av olika typer.

Det är svårt att beskriva innehållet i några få ord men det finns en del att säga om framställningen. Framförallt så uppskattade jag sakligheten i Berättelsen om Sverige. I dagens debatt så är det många känslor och påståenden, men här är det just saklighet och fakta som står i fokus. Patrik Lundberg använder inte texten för att trumma in ett politiskt budskap som har någon viss inriktning, utan går tillbaka till det basala om människors lika möjligheter i en demokrati. Trots att Berättelsen om Sverige inte innehåller några nyheter för mig, inte minst för att jag arbetar inom statlig förvaltning, så är det mycket tänkvärt.

Berättelsen om Sverige: Texter om vår demokrati handlar om hur man kan påverka sin egen framtid, hur man påverkar samhället vi lever i. Det är så lätt att glömma grunden vi står på – demokratin – och de oändliga möjligheter det här ger oss. Det borde idag vara en bok som alla läser. Den är aktuell nu inför valet, men är viktig att läsa närsomhelst. Inte minst för ungdomar.

Omdöme: Lättläst och mycket tänkvärt om demokrati och det svenska samhället
Betyg: 4+

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: raben & sjögren
Sidor: 139
Betyg på Goodreads: 4,0 baserat på 3 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 2 september 2018.