Från förlagets hemsida: Journalisten Viljar Ravn Gudmundsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll har akkurat begynt å komme seg etter saken med seriemorderen som kalte seg selv Maestro, idet en ny kriminalsak ryster dem begge. I et av Haugesunds finere villastrøk blir en ung jente funnet drept etter en fest. Nærmere undersøkelser avdekker et mye tyngre ungdomsmiljø enn noen hadde kunnet forestille seg, en dødelig cocktail av høyreekstremisme, eksperimentell sex og narkotika. Og midt i dette: Viljars egen 17 år gamle sønn. For en usikker ungdom er avstanden mellom himmel og helvete farlig kort, og hvert nye skritt et potensielt feilsteg.

Hjerteknuser av Geir Tangen kom ut 2017. Den svenska översättningen är planerad att komma ut i februari 2019. Geir Tangen är en norsk författare, bokbloggare (Bokbloggeir) och gymnasielärare. Han har tidigare arbetat som frilansjournalist för tidningar, radio och tv. Han debuterade 2016 med Maestro som är den första delen i serien om Viljar Ravn och Lotte Skeisvoll, där Hjerteknuser är den andra delen.

Jag läser ju mer än gärna norsk krim, och eftersom Geir Tangen också är bokbloggare hade jag koll på att han skulle ge ut en deckarserie. I februari i år så läste jag den svenska översättningen av hans första bok, Maestro, och blev mycket förtjust (min recension finns här). När vi var på väg hem från Norge i somras så hittade jag del två i pocket på flygplatsen på Oslo – det var ju då bara ett givet köp! Och jag kunde inte låta bli att läsa den ganska omgående.

Hjerteknuser är en välskriven och lättläst deckare. Den har alla de komponenter som en bra deckare ska ha – ett bra mysterium, flyt i historien, bra kapitellängd som sätter tempot och bra karaktärsbeskrivningar. Precis som i Maestro så använder Geir Tangen sin kunskap om samtida norsk krim, fast på ett annat sätt än i Maestro. En hel del uppfattar jag, men jag tror att en del referenser kan gå mig förbi eftersom min kunskap inte är lika stor (eller så är mitt minne inte lika bra?). Hjerteknuser är en bra andrabok i en serie, men når inte upp till samma nivå som Maestro. Det spelar inte så stor roll, för den är ju bra! Om man kan uttala sig redan efter två böcker, så är det här en av mina favoritserier just nu.

Karaktärsteckningarna är bra, främst av Viljar och Lotte. På ett realistiskt sätt plockar Geir Tangen upp de trådarna som lämnades i slutet av Maestro, och lika realistiska känns Viljars och Lottes sätt att hantera händelserna. Dynamiken i ungdomsgänget är väl beskriven. Vad gäller mysteriet så är det ett bra och klurigt, där jag definitivt inte lyckades lista ut allt i förväg. Men tyvärr så är det lite för många sammanträffanden i historien. Ett av dem syns ju redan i baksidestexten – att Viljars son Alexander står mitt i detta. Helt kan jag inte utesluta att det också är en blinkning åt ett av de vanligaste dragen i moderna deckare, men även om det skulle vara så så är det till nackdel för min upplevelse av Hjerteknuser.

En tredje avslutande del i serien är på gång och den ska jag givetvis läsa. Förmodligen på norska… I november i år kommer Geir Tangen till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall och då hoppas jag verkligen få chans att lyssna på honom också!

Omdöme: Välskriven norsk krim med blinkningar till genren
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Bjørnebok, Tine sin blogg och My criminal mind

Du kan läsa mer om boken här eller här.
Förlag: Gyldendal
Sidor: 414
Betyg på Goodreads: 3,44 baserat på 77 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt i Norge
Utläst 9 augusti 2018.