Från förlagets hemsida: I sin fjärde novellsamling, Samarbete med fluga, spänner Lydia Davis bågen i noveller som antar alla upptänkliga former, från sociologiska studier till kortfattade dikter. Hon berör ämnen som våra fem sinnen, fjärdeklassares brevskrivningsförmåga, vad som är god smak och tropiska oväder. Begreppet sömnlöshet ger hon en ny innebörd och hon låter oss möta Kafka när han våndas i köket. Hon funderar över hur långt man bör gå för att rädda livet på en fjärilslarv, redogör för ett samlag, åker buss, resonerar kring vad som egentligen är äktenskaplig trohet och avslöjar hemligheterna bakom ett långt och lyckligt liv. Här är inte en novell den andra lik, men i dem alla utmanar Lydia Davis vår syn på världen genom att se bortom våra fördomar mot en bisarr sanning till vår förtjusning och förvåning.

Samarbete med fluga och andra noveller kom ut på svenska 2012. I original heter den Varieties of Disturbance och kom ut 2007. Lydia Davis är en amerikansk prisbelönt författare, framförallt känd för sina noveller. Hon är även översättare från franska.

Samarbete med fluga och andra noveller fick jag i present av en vän tillsammans med en bunt andra böcker (se här i Hett i hyllan). 2017 hade jag satt Lydia Davis i Boktolvan och började läsa en bit i boken. Jag hade svårt att förstå mig på novellerna, och la ifrån mig boken. Nu under sommaren bestämde jag mig för att göra ett nytt försök då jag hade kvar Lydia Davis i Boktolvan även 2018.

Samarbete med fluga och andra noveller är en samling berättelser som inte liknar någonting annat jag läst. Och tyvärr är det inte positivt. Lydia Davis är, läser jag efteråt, en författare som är känd för att experimentera med former utöver det vanliga. Hon är en av de främsta användarna av s.k. ”Flash Fiction”. Det fungerar inte alls för mig – jag fattar verkligen ingenting av hennes noveller.

En novell för mig ska fånga min uppmärksamhet på ganska kort tid, hålla uppmärksamheten, och gärna överraska. Eller ha ett fängslande språk. Novellerna i den här boken tycker jag rätt igenom är tråkiga, de talar inte alls till mig. Om de talar till läsaren, så förstår jag att de kan upplevas starkt. Men det här var inte alls en bok för mig.

Vad gäller experimenterandet med formen så är det uppenbarligen inte heller något för mig – kanske jag är för fyrkantig. En av novellerna består av mycket korta meningar och sen en stor mängd fotnötter där allt förklaras i detalj. I en annan novell beskrivs i detalj ur ett språkligt och grammatiskt perspektiv ett antal brev som en klass barn skriver. De beskrivs verkligen in i minsta detalj. Andra noveller är bara en mening. Här är två exempel på två noveller. För mig är det inte noveller, mer lyrik. Och den andra är förstås lite underfundig:

Idé till en kort dokumentärfilm: Representanter för olika livsmedelstillverkare försöker öppna sina egna förpackningar.

Samarbete med fluga: Jag skrev det där ordet på papperet, men han lade till apostrofen.

Efter två försök beslutade jag mig för att ge upp boken, och då hade jag läst 91 sidor av 281. Ja, fast en del sidor är då bara en mening…

Omdöme: Noveller där författaren experimenterar med formen
Betyg: 1

Bloggat om boken har Kulturloggen och Bokmania

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Sekwa
Originaltitel: Varieties of disturbance
Översättare: Malin Bylund Westfelt
Sidor: 281 (jag läste 91)
Betyg på Goodreads: 3,81 baserat på 1 831 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Avslutad: 21 juli 2018.