Från förlagets hemsida: Som son till en skogsbonde låter sig Holger Flygt förföras av stadens locktoner. Han tar värv som uppköpare för ett av de stora skogsbolagen och märker snart att hans verbala förmåga gör honom som klippt och skuren för jobbet. Utrustad med brännvin och klingande guldmynt kuskar han runt i byarna och köper skogsmark av ovetande bönder. Hans framgångar leder till ett raskt inträde i stadens societet och när han förälskar sig i den unga kvinnan, Maria, är hans lycka gjord. Skogsbolagens allt sämre rykte efter den famösa Baggbölerättegången får dock Holger att börja grubbla över framgångarnas baksida och när han på nära håll tvingas uthärda en fattigbondes misär sätts hans moral på prov. Strax därpå avlider fadern i kolera, något som får familjen att splittras och Holgers bröder att slåss om att bli husbonde. Holger å sin sida försöker desperat att freda sin mor som hamnar i kläm när bröderna träter om vem som ska få ta över gården. De allt svårare samvetskvalen plågar Holger när Maria plötsligt en dag försvinner. Holger börja nysta i sin kärestas liv och det visar sig snart att hon inte är den hon utgett sig för. Skakad upptäcker Holger att han befinner sig mitt i en maktkamp som utspelar sig med den ständigt närvarande barrskogen som mörkgrön kuliss.  

Mot en mörkgrön kuliss av Daniel Waluszewski kom ut 26 maj 2018. Daniel Waluszewski är en svensk författare som arbetar som tjänsteman inom regeringskansliet. Han debuterade 2012 med Med en blick över axeln. Mot en mörkgrön kuliss är hans andra bok.

Hösten 2012 blev jag kontaktad av Daniel Waluszewski som undrade om jag ville läsa hans bok Med en blick över axeln. Det tackade jag ja till, och jag gillade boken- min recension finns här. Nu blev jag igen kontaktad av författaren, och sa ja till att läsa hans nya bok. Det finns en speciell lockelse att läsa om Sundsvall och den närliggande regionen, även i format av en historisk roman – en genre som annars inte är riktigt min grej.

Mot en mörkgrön kuliss är en bra och välskriven historisk roman. Normalt så brukar historiska romaner inte vara något som jag uppskattar, men i och med att den här utspelar sig i Sundsvall och regionen så blir jag intresserad. För att uppskatta den här så tror jag att man bör vara relativt intresserad av skogsindustrin och dess utveckling, och de norrländska förutsättningarna. Ur det perspektivet är den intressant. Språket är anpassat till epoken, det är på något sätt gammaldags, fast ändå modernt.

Historien kring Holger och Maria innehåller ett spänningsmoment, där man som läsare ska undra vad som hänt Maria. Trots detta så upplever jag inte berättelsen som särskilt spännande, det är inte ”vad som hänt” som driver mitt läsande, utan snarare intresset för karaktärerna. I grunden är Mot en mörkgrön kuliss en mycket tragisk berättelse, och där finns det något som berör mig.

Den karaktär som man mest får känna är Holger, de övriga tycker jag inte man kommer så nära. Jag är rätt förtjust i när man blandar in verkliga personer i berättelsen, som i det här fallet träpatronen Fredrik Bünsow. Varje dag på väg till jobbet går jag förbi Bünsowska tjärnen (ni som följer mig på Instagram har sett bilder därifrån) och det område där villan låg. Det och alla beskrivningar från Sundsvall på 1800-talet och regionen ger det lilla extra för mig i läsningen.

Personligen så tycker jag mer om Med en blick över axeln, vilket jag tror beror på ett mer personligt anslag i berättandet. Men jag läser gärna fler böcker av Daniel Waluszewski i framtiden.

Omdöme: Tragisk historisk roman om sågverk, skogsbruk och träpatroner.
Betyg: 4-

Jag har inte hittat någon annan som bloggat om boken.

Du kan läsa mer om boken här eller här.
Förlag: Bokförlaget mormor
Sidor: 266
Betyg på Goodreads: Boken är inte inlagd på Goodreads.
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från författaren
Utläst 21 juli 2018.