Världens lyckligaste kvinna av Jessica Knoll

Från förlagets hemsida: Hennes perfekta liv är en fullkomlig lögn
Som high school-elev vid prestigefyllda Bradley School fick Ani FaNelli utstå en chockerande, offentlig förnedring efter en serie omskakande och brutala händelser. Något som väckte ett desperat behov av en ny identitet.
I dag har hon ett glamouröst jobb på The Women’s Magazine i New York, en dyr garderob och en snygg framgångsrik fästman – hon är så nära att leva det perfekta liv hon arbetat så hårt för att förverkliga.
Men tonårens förnedring är inte Anis enda sår. Hennes förflutna rymmer också en smärtsam hemlighet. Något som fortsätter att hemsöka henne, som hotar att komma upp till ytan och förstöra allt.

Vad händer om Ani bryter sin tystnad: Skulle det till sist kunna befria henne – eller bara slå allt hon kämpat för i spillror?

Världens lyckligaste kvinna av Jessica Knoll hade recensionsdatum 31 augusti 2016. I original heter den Luckiest Girl Alive och kom ut 2015. Jessica Knoll är en amerikansk författare som tidigare arbetat som redaktör, bl.a. vid Cosmopolitan. Hon debuterade med Världens lyckligaste kvinna och hennes andra bok, The Favorite Sister, kom ut 2018.

Världens lyckligaste kvinna kom överraskande med posten från förlaget men har hunnit bli en hyllvärmare hos mig. I min ambition att beta av en del författare på min Boktolva så valde jag den här som sommarläsning.

Världens lyckligaste kvinna är en välskriven tragisk berättelse om pressen att vara perfekt. Den saluförs som en spänningsroman och psykologisk thriller, och det får mig att fundera över vad som är egentligen definierar en spänningsroman/thriller. Jag upplever inte Världens lyckligaste kvinna som någon nagelbitare, även om läsningen drivs av att man vill veta mer exakt vad som hänt TifAni när hon var ung. Det är ett tragiskt drama, och TifAni har verkligen en skev och hemsk självbild, redan innan händelserna som förändrade hennes liv. Hon verkar otrevlig, men verkar också vilja framställa sig själv som det. Som läsare är det bara hennes egen syn på sig själv vi får ta del av.

Jag gillar Jessica Knolls sätt att bygga upp historien. Världens lyckligaste kvinna är välskriven och kräver uppmärksamhet av läsaren, men är ändå lättläst. Ingenting är riktigt som man tänkt sig, och det gäller att ha koll på detaljerna. Det är lite för ”vanligt” tema, och jag saknar den där riktiga originaliteten som gör att boken sticker ut från mängden. Alla karaktärer får man lära känna genom Anis ögon, och det gör att det är en relativt vinklad berättelse, vilket man inser efterhand. Ingen karaktär är sympatisk, alla har sin egen agenda och sina egna negativa sidor.

En fundering kring titeln – Världens lyckligaste kvinna och Luckiest Girl Alive har lite olika betydelser och betonar olika delar av romanen.

Jessica Knoll har kommit ut med en roman till, och jag skulle kunna tänka mig att läsa den också.

Omdöme: Välskrivet tragiskt drama om självbild och självförtroende
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika, Booze´n´Books, Läsa & LyssnaBoken är tankens barn, hyllan och Johannas deckarhörna

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Modernista
Originaltitel: Luckiest Girl Alive
Översättare: Eva Mazetti-Nissen
Sidor: 350
Betyg på Goodreads: 3,49 baserat på 114 161 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget.
Utläst 19 juli 2018

3 kommentarer

  1. Jag var ju inte så jätteglad i den här, i alla fall inte första halvan, men boken växte mot slutet. Störde mig på att den var rörigt skriven 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.