Från förlagets hemsida: De sju konungarikenas framtid är osäker. Det jäser överallt i Västeros. I öster regerar Daenerys Targaryen, hennes många fiender är villiga att riskera allt för att oskadliggöra henne och hennes tre drakar. Men en ung man beger sig frivilligt iväg för att söka upp henne av helt andra skäl. Samtidigt tvingas Tyrion Lannister att fly med ett pris på sitt huvud, och det märkliga sällskap som blir hans allierade är inte vad de utger sig för att vara.
Intriger och förräderi, maktspel och ond bråd död är ständigt närvarande. Fredlösa och präster, riddare och soldater, ädlingar och slavar, ingen går säker, ingen slipper undan. Många kommer att gå under, andra växer sig starkare i skuggan av mörkret. I tider av omvälvande förändring för ödets vindar och kampen om tronen dem samman till den mäktigaste dansen på liv och död som någonsin skådats.

Drakarnas dans av George R R Martin kom ut på svenska 2012. I original heter den A Dance With Dragons och kom ut 2011. George R R Martin är en amerikansk fantasyförfattare som förutom sin populära serie A Song of Ice and Fire skrivit manus till TV och film. Han har även givit ut ett antal noveller.

Samtliga delar av den berömda serien Sagan om is och eld har ingått i Makeutmaningen, så det var ingen överraskning att den hittills sista delen skulle dyka upp också. Jag började läsa den i januari, som brukar vara en bra läsmånad, men fick ge upp då jag inte orkade så långt. Sen gjorde jag ett till försök under våren. När det var maj så insåg jag att jag inte skulle orka, och med andra ord inte skulle kunna slutföra Makeutmaningen inom 10 månader. Men skam den som ger sig. I juli så började jag på ungefär sid 250 (där jag tidigare avslutat) och lyckades ta mig igenom alla dryga 1000 sidorna.

Drakarnas dans är en omfattande och oerhört detaljrik berättelse. Min upplevelse av boken färgas förmodligen rätt starkt av att jag körde fast två gånger. I grunden så tycker jag att historien är bra, men den drunknar helt i detaljer. Det är bisarrt många personer och platser att hålla reda på, långt fler än jag klarar av. Detaljnivån är extrem, varenda del i berättelsen innehåller detaljerade beskrivningar av miljöerna och de olika banden mellan personerna. Det är först när jag börjar strunta i att ens försöka förstå hur allt hänger ihop som läsningen börjar flyta. Trots att jag missar en hel del av detaljerna så kan jag ändå följa med i huvuddragen i historien, och ha ett visst utbyte av den. Det är en intressant värld som George R R Martin byggt upp, och det är noggrant gjort. När man läser en bok såpass länge som dryga 700 sidor tar så kommer man in i världen.

En sak som jag gillar är George R R Martins sätt att använda olika POVs (berättarperspektiv). Det skapar ett visst driv i berättandet, och ger olika perspektiv till vad som händer. Bok fyra och fem har olika POVs under samma tidsperiod. Jag är precis som tidigare förtjust i Daenerys berättelse, där jag också tycker att detaljnivån är något lägre, och jag kan hänga med. Även Jon Snows berättelse är intressant. Det jag inte gillar är att i den här boken inför George R R Martin även flera POVs som inte är ”de vanliga”, har annorlunda rubriker och som det tar ett tag innan man förstår. Den här boken utspelar sig parallellt med bok nummer fyra, men eftersom jag minns alltför lite av den påverkar det inte läsandet varken positivt eller negativt.

George R R Martin är känd för att inte ha några hämningar att ”ta livet” av karaktärer, och även om jag är sur på honom för att några favoriter försvinner från berättelsen, så tycker jag ändå att det skapar en spänning – att man som läsare aldrig vet riktigt vad man ska vänta sig.

Nu har det inte kommit några fler delar i den här serien, så det lär dröja innan jag läser något mer av George R R Martin. Om jag någonsin gör det. Däremot har vi börjat se serien igen. Den är så mycket bättre än böckerna! (och ja, jag vet det är en hädelse att skriva så…)

Omdöme: Extremt detaljerad berättelse om en annan värld, fylld av konflikter och misstänksamhet.
Betyg: 3-

Bloggat om boken har Fantastiska berättelser och Zellys bokhylla

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Månpocket
Originaltitel: A Dance With Dragons
Översättare: Louise Thulin, Molle Kammert Sjölander, Ylva Spångberg
Sidor: 1062
Betyg på Goodreads: 4,32 baserat på 464 146 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av dottern.
Utläst 16 juli 2018.