Kvinnoklubben, som består av 50 kvinnor som är representanter för olika yrken, åker till Blacksta gård i Bergslagen för att ha kongress. En av deltagarna är operasångerskan Camilla Martin. Diverse kontroverser uppstår mellan kvinnorna under mötet. Sent en natt hör Camilla Martin ett skrik och går upp för att undersöka vad som hänt, och hittar då en av deltagarna död. Hon ringer sin pojkvän kriminalkommissarie Christer Wijk, som kommer dit, och ganska snart kan konstatera att det handlar om mord. Men att undersöka vad som verkligen hänt visar sig inte vara så enkelt för Christer.

Att vara kvinna av Maria Lang kom ut 1961. Det är den trettonde boken i serien om Christer Wijk. Maria Lang är pseudonym för Dagmar Lange, en svensk författare som är mest känd för sina kriminalromaner om Christer Wijk och Puck Bur

Att vara kvinna är en välskriven deckare som känns ”före sin tid”. Den är, i vanlig ordning som Langböcker är, ett intressant tidsdokument, här i den aspekten att det i stor grad handlar om förutsättningarna för kvinnor att ha en yrkeskarriär under den tidsperioden boken är skriven. Trots att den är ett tidsdokument så känns den bitvis obehagligt dagsaktuell vad gäller yrkesarbetande kvinnor och hur de tas emot i såväl arbetslivet som i privata relationer. De fördomar som syns i Att vara kvinna finns även idag, och ”hur en kvinna ska vara” har sorgligt nog inte ändrat sig så mycket.

Det är inte mysteriet som är styrkan i Att vara kvinna, utan det är beskrivningarna av relationerna, i synnerhet mellan kvinnorna i Kvinnoklubben. Mot slutet av boken tar mysteriet över och då blir den faktiskt lite svagare, och lite mer overkligt.

Jag gillar ju böckerna med Christer Wijk, men i Att vara kvinna så visar han en del sidor som inte är allt för smickrande. Han är fördomsfull i hur han tycker en kvinna ska bete sig och hur han agerar när han förhör kvinnorna. Samtidigt så vill han ge Camilla Martin utrymme att ha en karriär, och den konflikten för honom märks tydligt. Den sista dialogen i boken dem emellan är så typisk Maria Lang med sin underfundiga humor och ställningstagande. Jag kan inte annat än tro att hon var före sin tid.

Det kommer naturligtvis att bli fler böcker lästa i den här serien. Några finns redan i hyllan.

Omdöme: Feministiskt präglad deckare.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Ett hem utan böcker och Feministbiblioteket

Förlag: P A Norstedt & Söner Förlag
Sidor: 207
Betyg på Goodreads: 3,22 baserat på 36 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 6 juli 2018.